Publică un anunț
piatasud.md

Când brazii erau mici. Istoria clădirii Universității de Stat B.P.Hasdeu din Cahul

Când brazii erau mici. Istoria clădirii Universității de Stat B.P.Hasdeu din Cahul

Clădirea Universității de Stat ”Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Cahul este un simbol al orașului, considerată punctul central al municipiului. 

Finisată în anul 1957, aceasta reprezintă un adevărat monument architectural, păstrând elemente definitorii ale acelor timpuri. 

Începând cu anul 1947 la Cahul s-au întreprins mai multe lucrări arhitecturale și urbanistice, fiind elaborată și o schiță de plan a orașului, architect fiind V. Smirnov. În acea perioadă s-au construit edificii tributare arhitecturii sovietice de tip stalinist. 

Deși, la acel moment, clădirea a fost gândită ca sediu pentru Comitetul Regional al Partidului Comunist din RSSM, prima instituție care și-a avut sediul în ea a fost Școala Pedagogică ”A. S. Macarenco”, care în 1992 este denumită Școala Normală, iar în august 1996 devine Colegiul de Pedagogie și Arte ”I. Hasdeu”. 

La 7 iunie 1999, cu sediul în această clădire, este fondată Universitatea de Stat ”Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Cahul în baza Hotărârii de Guvern al Republicii Moldova nr. 519 din 07.06.1999 ”Cu privire la înființarea Universității de Stat din Cahul” (în Monitorul Oficial al RM nr. 59-61/550 din 10.06.1999). Este o instituție publică cu scopul pregătirii și asigurării localităților din sudul Republicii Moldova cu cadre de înaltă calificare.

Acest articol a fost realizat în cadrul proiectului ” www.ziuadeazi.md – platformă locală credibilă și sustenabilă”. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de un grup de organizații partenere condus de Agenția Slovacă pentru Cooperare Internațională și Dezvoltare, în strânsă colaborare cu People in Need Slovacia și alte organizații.Acesta face parte din programul de consolidare a capacităților în cadrul proiectului „Sprijinul UE pentru instituțiile mass-media locale din Republica Moldova”. Conținutul acestui material nu reflectă neapărat viziunea UE sau a People in Need Slovacia.

Articole similare