Publică un anunț
piatasud.md

VIDEO// Cahulenii au comemorat victimele celui de-al II-lea Război Mondial

De 9 mai, câteva sute de cetățeni au participat la evenimentul de comemorare a ostașilor și victimelor de-al II-lea Război Mondial, prin depuneri de flori la memorialul „Focul Veșnic” din parcul central din Cahul. 

Coloana formată din angajații instituțiilor de stat, a Primăriei, Consiliului raional Cahul și a subdiviziunilor acestora a pornit din preajma Consiliului spre Parc, unde a avut loc un meeting festiv și discursurile oficialilor. 

Primarul Nicolae Dandiș a vorbit despre ororile războiului și importanța păstrării păcii. 

„În municipiul Cahul practic nu există veterani care au fost efectiv pe front. Datoria noastră, a celor care sunt în funcții publice, cei care au datoria de a cunoaște istoria, de a o face cunoscută, de a păstra memoria, este să venim la acesta monumente, să vorbim despre gravitatea războiului și să construim Pacea astăzi și pe viitor” a menționat Nicolae Dandiș.

Cu un discurs a venit și Ion Groza, Deputat în Parlamentul Republicii Moldova.

„Este foarte important noi suntem oamenii care aveam acesta datorie să promovăm pacea, chiar dacă undeva suntem mai diverși, putem să avem diversitatea în unitate, și ca popor, ca națiune, cea mai mare valoare a noastră este Pacea” a declarat Ion Groza.

Pe de altă parte, vicepreședintele raionului Cahul, Nicon Pîslari, a vorbit despre faptul că datorită părinților, buneilor care au demonstrat eroism atât pe câmpul de luptă cât și în spatele frontului, ne bucurăm astăzi de o viața pașnică.  

„Ziua de 9 mai întotdeauna va rămâne simbolul victoriei asupra fascismului. Datoria noastră sfântă este să transmitem copiilor noștri convingerea că doar în Pace și înțelegere omenirea poate prospera” a menționat Nicon Pîslari.  

A urmat depuneri de flori la memorial. 

După finisarea părții oficiale, un alt grup de câteva sute de cetățeni printre care au fost observați și consilieri ai PSRM, dar și reprezentanți ai altor partide, au continuat manifestația. O scurtă slujbă de pomenire a celor răposați a fost ținută de Părintele Mihail Mungiu. 

De menționat că grupul de persoane aveau baloane de culori oranj și negru, unii și simbolici interzise de către autorități. 

FOTO EVENIMENT

Tot evenimentul a fost transmis LIVE pe pagina de Facebook a www.ziuadeazi.md.

Reamintim că în seara de 9 mai, cu începere de la ora 20:00, în Piața Independenței din Cahul va avea loc un concert dedicat sărbătoririi Zilei Europei la Cahul. Pe scenă va ieși Irina Rimeș.

Articole similare