Publică un anunț
piatasud.md

Două opțiuni pentru activiștii din regiunea transnistreană: pușcăria sau fuga

Două opțiuni pentru activiștii din regiunea transnistreană: pușcăria sau fuga

Tot mai mulți cetățeni și activiști civici care sunt critici la adresa așa-zisei administrații de la Tiraspol sunt sancționați sau arestați. Chiar și în discuțiile private, dacă ai „insultat liderul rmn”, poți să ajungi în pușcărie. De frică, mulți aleg să părăsească regiunea.  

În acest articol, îți prezentăm principalele cazuri în care simplii cetățeni, activiștii civici sau politicienii din opoziție au fost condamnați penal pentru „extremism”, „insultarea liderului rmn”, dar și conform altor articole din pretinsul cod penal al regiunii. 

Potrivit raportului privind drepturile omului în regiunea transnistreană făcut de către Asociația Promo-LEX în 2021, au existat câteva cazuri în care dreptul la libertatea de exprimare a fost încălcat: 

1. Cazul Nadejdei Bondarenko 

Femeia de 70 de ani este membră a Partidului Comunist din regiunea transnistreană, partid de opoziție, și redactora-șefă a ziarelor de partid „Pravda pridnestrovia” și „Golos naroda”. Împotriva ei s-a deschis o cauză penală conform așa zisei legi împotriva extremismului „despre insulta publică a președintelui rmn” și „insulta la adresa unui reprezentant al autorităților”.  

Motivul cauzei penale a fost publicarea în ziarele de partid a unui apel către cetățenii regiunii scris de un deținut. Femeia risca până la 5 ani de închisoare. Cauza penală a fost însă încetată la scurt timp.

2. Cazul lui Pavel Dogari

Dogari a criticat pe rețelele sociale armata rusă care staționează ilegal în regiunea transnistreană. Pentru asta, i-a fost deschisă o cauză penală pentru „negarea rolului pozitiv al misiunii de pacificare”. Dogari a fost acuzat și de „incitare la extremism utilizând rețeaua internet”. Acesta a părăsit regiunea după ce s-au făcut percheziții și i s-au confiscat bunuri personale.  

„Misiunea de pacificare este un subiect tabu în regiunea transnistreană. Nu cumva cineva să spună ceva critic la adresa ei”, explică Pavel Cazacu, avocat în cadrul Asociației Promo-LEX. 

 3. Cazul lui Mihail Ermurachi

În vara 2021, Ermurachi a fost condamnat pentru că, într-o discuție privată, l-ar fi numit „mercenar” pe așa-zisul lider al regiunii. Acesta a plătit o amendă de 9.200 ruble, echivalentul a cca 500 euro. 

 4. Cazul lui Ghenadie Ciorba

 Ghenadie Ciorba este un activist civic local care, după un protest spontan în Rîbnița, în 2020, a fost reținut de „miliție” și arestat. Rudele nu l-au putut vizita timp de un an petrecut în penitenciar, perioadă în care i s-au incriminat noi fapte.  

Pentru că așa-zisele instanțe din regiune nu voiau să-l elibereze, activistul a declarat în iunie 2021 greva foamei. Aproape peste o lună, este condamnat la 3 ani de închisoare pentru „incitare la extremism”. După implicarea unor instituții naționale și internaționale, „judecătoria supremă” locală a suspendat executarea pedepsei cu închisoare pentru un termen de patru ani și l-a eliberat pe Ghenadie Ciorba. 

Continuă să citești pe Moldova.org.

Articole similare