Publică un anunț
piatasud.md

Dumitru Alaiba: În 2024, fructele moldovenești au ajuns în toată Europa

Dumitru Alaiba: În 2024, fructele moldovenești au ajuns în toată Europa

Vicepremierul Dumitru Alaiba, ministru al Dezvoltării Economice și Digitalizării a anunțat astăzi că fructele din Republica Moldova au ajuns în toată Europa. „Agricultorii noștri fac ceea ce vinificatorii au demonstrat încă 15 ani în urmă că este posibil. Cuceresc, raft după raft, piața Uniunii Europene, găsesc consumatori care știu să aprecieze calitatea. Și niciun embargo motivat politic pe la Kremlin nu ne va mai opri”, a spus oficialul, comunică MOLDPRES.

Șeful de la economie a menționat că acum zece ani vedeam fructele moldovenești, rodul muncii a mii de oameni, distruse de buldozere pe undeva pe lângă Moscova, la indicația vreunui birocrat de la Rostehnadzor.

„Nu mai vedem așa imagini de ani buni. Deși mai sunt multe de rezolvat, azi fructele noastre delicioase, pline de soare, sunt tot mai des întâlnite în supermarketurile din Europa. Suntem într-un proces de transformare a acestui sector, de reorientare spre alte piețe. Un proces ce abia își ia avântul, pentru că loc pentru produsele noastre pe piețele europene mai este mult. De-a lungul timpului, am dovedit că putem depăși orice obstacol, că ne putem adapta și că suntem capabili să ne transformăm provocările în oportunități”, a scris ministrul.

Alaiba a specificat că astăzi „Republica Moldova este mai mult decât o țară pe hartă, este o poveste de reziliență și speranță, o societate care refuză să fie definită de restricții și greutăți”.

„Suntem un popor ce se ridică la fiecare încercare, care își găsește drumul și își revendică locul binemeritat printre națiunile europene. Fiecare succes al produselor noastre pe piața europeană este o victorie a spiritului național, al efortului comun și al dorinței noastre de a construi o țară prosperă și respectată”, a conchis oficialul.

Potrivit statisticilor, peste 65% din exporturile Republicii Moldova ajung în Uniunea Europeană, iar peste 81% din investițiile străine directe în economie vin din UE.

Datorită măsurilor de liberalizare a comerțului cu UE, aprobate în 2022, exportul anumitor produse a atins cote cu adevărat impresionante. Mai exact, din 2021 până în 2023, exporturile de struguri către UE au crescut de la 15 800 de tone la 32 300 tone; mere proaspete – de la 1 000 tone la 13 200 tone; prune – de la 25 800 tone la 60 400 tone; cireșe de la – 74 tone la 2 900 tone.

Articole similare