Publică un anunț
piatasud.md

Energia electrică s-a ieftinit cu aproape 50 de bani

Energia electrică s-a ieftinit cu aproape 50 de bani

Cetățenii vor achita mai puțin pentru energia electrică consumată. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat astăzi noile tarife. Astfel, consumatorii din nordul țării vor achita 3 lei și 58 de bani pentru un kwh, cu 26 de bani mai puțin decât în prezent. Prețul pentru consumatorii din centrul și sudul țării va fi de 2 lei și 99 de bani, cu 43 de bani mai mic față de tariful actual, transmite MOLDPRES.

În cazul consumatorilor din centrul și sudul țării, deserviți de către „Premier Energy”, reducerea constituie circa 5%, iar consumatorii din nordul țării deserviți de „Furnizarea Energiei Electrice Nord” SA vor beneficia de o reducere de 6%.

Potrivit ANRE, micșorarea tarifelor a fost determinată în particular de reducerea prețului mediu de procurare a energiei electrice, aplicarea cursului de schimb al monedei naționale față de dolarul american și aplicarea indicilor prețurilor de consum.

Hotărârea va intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial.

Prețul la energia electrică s-a ieftinit după ce la sfârșitul lunii martie, Energocom a semnat un contract nou, pe jumătate de an, de achiziție a energiei electrice de la Centrala termoelectrică moldovenească din regiunea transnistreană (MGRES), iar prețul de procurare este 66 dolari/MWh, cu șapte dolari mai puțin decât în ultimele patru luni.

Ultima oară, energia electrică s-a ieftinit la 1 ianuarie 2023. 

Articole similare