Inspectoratul de Stat al Muncii echipat cu 30 camere de corp pentru a spori transparența controalelor
Angajații Inspectoratului de Stat al Muncii vor utiliza camere de corp în cadrul inspecțiilor pentru a crește transparența și a asigura integritatea procesului de control. Astăzi, 30 septembrie, instituția a primit o donație de 30 de camere video corporale și echipamente aferente, oferite cu sprijinul Uniunii Europene (UE) și al Organizației Internaționale a Muncii, transmite moldova1.md
În cadrul evenimentului, ambasadorul UE la Chișinău, Janis Mazeiks, a subliniat că nivelul de încredere al cetățenilor în instituțiile statului este scăzut, în special în ceea ce privește organele de control. Prin implementarea acestor echipamente, Inspectoratul de Stat al Muncii urmărește să asigure un grad mai mare de profesionalism și responsabilitate în activitatea desfășurată.
„Camerele de corp vor oferi o evidență a ceea ce s-a întîmplat la insectorat, în cazul în care va apărea vreo dispută. Echipamentele vor ajuta personalul să efectueze inspecții transparente și să protejeze de potențiale acuzații de corupție care ar putea afecta reputația instituției. Acest lucru va proteja și mediul de afaceri de potențiale abuzuri și va oferi securitate și transparență”, a specificat ambasadorul.
La rândul său, ministrul Muncii, Alexei Buzu, a menționat că investiția din partea Uniunii Europene în reforma Inspectoratului de Stat al Muncii va proteja, totodată, drepturile angajatorilor și angajaților:
„Prin faptul că introducem aceste camere de corp ne va permite să avem încă o intervenție suplimentară pentru a veghea la integritatea acestei instituții, să protejăm drepturile tuturor angajaților, angajatorilor și drepturile colegilor de la inspectorat”.
Conform declarațiilor Clairei Harasty, directoarea Oficiului Regional al Organizației Internaționale a Muncii, introducerea acestor tehnologii va spori responsabilitatea și transparența în colectarea probelor, oferind, de asemenea, protecție inspectorilor împotriva șantajului și acuzațiilor de abuz sau corupție.
„Astăzi avem obiectivul cheie de consolidare a proceselor de guvernanță în cadrul Inspectoratului de Stat al Muncii în aspectele de control (…) Donarea a 30 de camere de cporp este o parte a eforuturilor de sporire a capacităților operaționale a Inspectoratului de Stat al Muncii. Este un instrument care va contribui la analiza riscurilor, îmbunătățirea culturii instituționale și la toleranța zero pentru corupție și lipsă de integritate”, a adăugat Claire Harasty.
Camerele vor fi repartizate în toate Inspectoratele teritoriale ale muncii din țară. La Chișinău va avea o camera de corp aproape fiecare inspector. În celelalte raioane vor fi livrate câte două-trei camere.
Costurile totale de achiziție se ridică la aproximativ 45.000 de euro. Inițiativa a fost realizată în cadrul proiectului „Sprijinul UE pentru o piață a muncii mai incluzivă în Republica Moldova”.