Publică un anunț
piatasud.md

Mircea Snegur, primul președinte al Republicii Moldova, a decedat

Mircea Snegur, primul președinte al Republicii Moldova, a decedat

În seara zilei de ieri, 13 septembrie, a decedat Mircea Snegur, primul președinte al Republicii Moldova. Despre acest fapt a anunțat fostul ministru al economiei, Constantin Tampiza.

„E trist, fraților, e trist… 13 septembrie, la ora 23.00, Președintele Republicii Moldova Mircea Snegur a cedat în lupta cu boala incurabilă. Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească lăngă cei drepți. Condoleanțe familiei îndurerate,” a scris acesta pe pagina sa de Facebook.

În perioada 1981-1985, Mircea Snegur a fost prim-secretar al Comitetului Raional Edineț al Partidului Comunist din RSS Moldovenească (PCM). Din anul 1985 și până în anul 1989 a deținut funcția de secretar al Comitetului Central al Partidului Comunist din RSS Moldovenească (PCM).

La 26 martie 1989 a fost ales deputat în Sovietul Suprem al URSS, a fost deputat în Sovietul Suprem al RSSM de legislaturile a XI-a și a XII-a, deputat în Parlamentul Republicii Moldova de legislatura a XIV-a.

La 3 septembrie 1990, Mircea Snegur a fost numit președinte al RSS Moldova de către Sovietul Suprem al acestei republici. De la 3 septembrie 1990 a deținut funcția de Președinte al Republicii Moldova, până la 1 decembrie 1996, când a pierdut alegerile în fața lui Petru Lucinschi.

 În momentul critic din august 1989, a acceptat să susțină proiectul de lege care conferea limbii române dreptul de limbă oficială și revenirea la drapelul tricolor, fapt care i-a atras simpatia universală a moldovenilor.

Articole similare