Publică un anunț
piatasud.md

Printre ultimele clădiri a epocii sovietice – Palatul de Cultură din Cahul

Palatul de cultură din Cahul

Clădirea Palatului de Cultură ”Nicolae Botgros” din Cahul a fost construită în anii 1983-1984 ca sediu al Casei de Cultură ”V.I. Lenin” din orașul Cahul. 

Instituția culturală și de profil a fost fondată la 9 octombrie 1984 în baza deciziei Comitetului Executiv al Consiliului Orășenesc al Deputaților Poporului. 

Construcția finisată a fost dată în exploatare Secției Orășenești de Cultură pe data de 22 decembrie 1984 cu următorii indicatori tehnico-economici: capacitatea – 790 locuri, suprafața totală – 43.705 m2 , costul construcției – 2.434,9 mii ruble. 

Palatul de cultură din Cahul

Arhitectura clădirii este de tip sovietic. În anul 1986 peretele de nord al edificiului (din partea Centrului de Creație “Luceafărul”) a fost înzestrat cu un panou mozaical din smălță reprezentând cinci compoziții despre proletariat și viața socială în RSSM, încadrate tematic în jaloanele propagandistice ale sistemului politico-ideologic sovietic.

Mozaicul a fost realizat de artistul plastic Gheorghii Andreevici Hadjioglov (Hadjalov), originar din Ucraina, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din Rusia. Mozaicul a fost inclus în Registrul local al monumentelor de for public de categoria ”B” din municipiul și raionul Cahul, în baza deciziei nr. 03/07-V din 17 septembrie 2020 a Consiliului raional Cahul.

Palatul de cultură din Cahul

După declararea independenței Republicii Moldova, Casa de Cultură ”V.I. Lenin” a fost redenumită în Palatul de Cultură din orașul Cahul. 

Începând cu data de 23 februarie 2017, în conformitate cu decizia nr. 1/12(15/12)-XXV al Consiliul orășenesc Cahul, după aproximativ un an de dezbateri, Palatul de Cultură din orașul Cahul poartă numele marelui artist, violonist si dirijor de muzică populară Nicolae Botgros

Palatul de cultură din Cahul

Palatul de Cultură ”Nicolae Botgros” este o instituție publică cu menire social-culturală și are drept scop organizarea vieții culturale a orașului și se află în subordinea Primăriei Municipiului Cahul.

În anul 2023, au demarat lucrările de renovare a zonei adiacente a Palatului de Cultură din Cahul. Lucrările sunt realizate cu ajutorul Programului „EU4Moldova: Regiuni-cheie”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD și UNICEF, în colaborare cu beneficiarul proiectului Primaria Municipiului Cahul.

Acest articol a fost realizat în cadrul proiectului ” www.ziuadeazi.md – platformă locală credibilă și sustenabilă”. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de un grup de organizații partenere condus de Agenția Slovacă pentru Cooperare Internațională și Dezvoltare, în strânsă colaborare cu People in Need Slovacia și alte organizații.Acesta face parte din programul de consolidare a capacităților în cadrul proiectului „Sprijinul UE pentru instituțiile mass-media locale din Republica Moldova”. Conținutul acestui material nu reflectă neapărat viziunea UE sau a People in Need Slovacia.

Articole similare