Publică un anunț
piatasud.md

Scad ratele dobânzilor la creditele acordate prin Programul „Prima Casă”

Scad ratele dobânzilor la creditele acordate prin Programul „Prima Casă”

Din 1 iulie 2023, rata maximă a dobânzii anuale pentru creditele noi acordate prin Programul de Stat „Prima Casă”, constituie 10,87% anual, ceea ce este cu 5,8 puncte procentuale mai puțin decât rata maximă a dobânzii aplicată până în prezent, transmite MOLDPRES.

Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA) a anunțat că revizuirea ratei de referință a fost posibilă odată cu scăderea ritmului de creștere a inflației și relaxarea politicii monetare de către Banca Națională a Moldovei.

Astfel, ratele lunare la credite, achitate de beneficiarii activi, se vor reduce semnificativ, iar potențialii beneficiari ai Programului vor putea contracta credite noi în condiții mai avantajoase, a precizat ODA.

Potrivit sursei citate, de la începutul acestui an, ratele la depozitele noi atrase de către bănci sunt în scădere constantă, fapt ce influențează pozitiv ratele la creditele noi acordate de către bănci. În cadrul Programului „Prima Casă”, drept rată de referință servește rata medie ponderată a dobânzii la depozitele noi atrase de către bănci, care pentru luna mai a anului curent a fost de 7,62%, comparativ cu 13,42% în noiembrie 2022.

ODA oferă garanții de stat la creditele accesate de la băncile comerciale prin Programul „Prima Casă”. Din anul 2018 până în prezent, prin intermediul Programului au fost acordate credite cu o valoare cumulativă de peste 4,4 miliarde de lei, fiind procurate 8113 locuințe. Din cei 8113 beneficiari 5571 sunt familii, iar 2542 – tineri necăsătoriți, vârsta medie a beneficiarilor fiind de 31 ani.

Majoritatea locuințelor procurate sunt situate în zone urbane – 7566 la număr, 547 fiind în zone rurale. Peste 90% din imobilele procurate sunt apartamente, iar 768 – case de locuit individuale. Suprafața medie a unei locuințe procurate este de 61 m2, cu o valoare medie de circa 640 de mii de lei (32 de mii de euro).

Articole similare