Publică un anunț
piatasud.md

Spectacolul de teatru documentar „1946” după „Cartea Foametei” /VIDEO

Ororile foametei din 1946-1947, provocată de regimul comunist au fost prezentate publicului din Cahul, prin spectacolul de teatru documentar „1946” după „Cartea Foametei” de Larisa Turea. 

Actorii Teatrului Republican „Luceafărul” din Chișinău, au prezentat spectacolul în regia lui Slava Sambriș pe  23 aprilie la Cahul.   

”Spectacolul de azi a fost o realizare, publicul foarte primitor. Am avut emoții ca de fiecare dată, s-a simțit din sală acel vibe, au trait cu noi.  La primul contact cu aceste mărturii am trăit și noi niște șocuri, dar ne-am adaptat. În felul ăsta încercăm să ne ținem  în frâu cumva. Cel mai profund mesaj a spectacolului, și mesajul meu al actorului care joacă în acest spectacol este să nu uităm istoria, să nu uităm trecutul. Dacă uităm trecutul, mai ales în condițiile care suntem acum, dacă uităm trecutul ar putea să-l repetăm, ceea ce ar fi o mare greșeală”, ne-a spus Ion Jutari, actor Teatrul Republican „Luceafărul” Chișinău  

”Noi am trecut istoriile asta prin noi atunci când în perioada lucrului, în perioada documentării, atunci au fost toate emoțiile. Lectura cărții a fost mega, mega, mega, emoționantă. Acum la spectacol nu ne propunem să trecem prin noi istoriile pentru că nu ar fi corect față de oamenii ăia care au trecut prin ororile astea, pentru a comunica istoriile astea mai eficient, pentru ca acestea să ajungă la urechile spectatorului”, spune Anton Maria, Actriță Teatrul Republican „Luceafărul” Chișinău  

Documentarul „1946” după „Cartea Foametei” de Larisa Turea este o producție emoționantă care aduce în atenție publicului suferința enormă îndurată de populația Republicii Moldova în acea perioadă întunecată. Spectacolul este un omagiu adus victimelor foametei și o reamintire a importanței păstrării memoriei istorice.

Articole similare