STOP DEZINFORMARE! Concretizări despre notificările de plată a poliței de asigurare medicală

STOP DEZINFORMARE! Concretizări despre  notificările de plată a poliței de asigurare medicală
© colaj: ziuadeazi

În ultima perioadă, au circulat numeroase informații false și dezinformări legate de notificările de plată a poliței de asigurare medicală. Pentru a clarifica situația și a stopa răspândirea acestor zvonuri, Ministra Sănătății, Ala Nemerenco vine cu următoarele precizări oficiale.

”Rog diaspora, dar și toată lumea de bună credință să o distribuie la maxim, și mass media să o preia ca poziția unei autorități oficiale. Istoria cu impunerea plății primei (poliței) de asigurare medicală este un fals și o sperietoare pentru a distruge încrederea oamenilor. Nimeni din diasporă, și nici unele categorii de persoane neangajate din Republica Moldova, nu au datorii față de Compania Națională de Asigurări în Medicină”, a menționat doamna Nemerenco.

Notificarea, creată de sistemul de plăți al Serviului guvernamental M-pay, apare la accesarea secțiunii dedicate asigurării medicale. Pentru persoanele neangajate, care nu sunt în lista plătitorilor de contribuție lunară, notificarea reprezintă doar o valoare calculată a costului politeți. Și atât. Notificarea nu este o obligație financiară. Este doar o informare și o opțiune, iar persoanele care doresc să cumpere polița de asigurare medicală, urmează să facă următorii pași, care sunt obligatori orișicăror plăți on-line.Inițierea plății online este însoțită de un text în roșu care anunță despre faptul că notificarea nu este o obligație de plată și chiar face accent pe diasporă (anexat). De asemenea, CNAM nu a trimis emailuri, scrisori și nu a făcut sunete referitor la achitarea primelor sau solicitarea datoriilor.

”Falsurile distribuite au ca țintă următoarele categorii – diaspora, femeile însărcinate sau în concedii de maternitate, vârstnicii”, a adăugat ministra Sănătății.

Cetățenii care se află peste hotare mai mult de 183 zile pe an nu au nicio obligație în raport cu sistemul național de asigurări medicale.

Toate femeile gravide neangajate, după confirmarea sarcinii și înregistrarea la medic sunt asigurate cu poliță de asigurare de Guvern pe toată perioada sarcinii și 56 zile după naștere.

Toate lăuzele și femeile în concediu de îngrijire a copilului pînă la vârsta de 2 ani sunt asigurate cu poliță de asigurare de Guvern.

Toți deținătorii de teren din diasporă, persoanele cu dizabilități sau pensionarii, deținători de teren de asemenea nu au nicio obligație de a procura polița de asigurare, ultimii fiind asigurați de Guvern.

În cazul procurării poliței de asigurare, acțiunea ei se aplică imediat, adică din momentul procurării.

Polița de asigurare procurată este valabilă nu pe parcursul a 12 luni, ci 13 luni, adică pînă la 31 ianuarie a următorului an, astfel ca persoana să nu rămână fără acoperire medicală pînă își va procura alta.

Accesează site-ul oficial al CNAM pentru informații actualizate. Contactează telefonic sau personal o agenție teritorială CNAM.

Articole similare