Traficul de persoane afectează 77 de victime în Moldova în prima jumătate a anului 2024. Apelul ministrului Mihai Popșoi către cetățeni
Ministrul de Externe al Republicii Moldova și președintele Comitetului național pentru combaterea traficului de ființe umane, Mihai Popșoi, a lansat un apel către cetățeni să se implice activ în prevenirea traficului de persoane. El a subliniat importanța contribuției la identificarea noilor cazuri și sprijinirea procesului de reabilitare a victimelor acestei crime grave. Apelul vine în contextul Zilei europene de luptă împotriva traficului de ființe umane, marcată astăzi, 18 octombrie.
Traficul de persoane continuă să afecteze grav cele mai vulnerabile categorii sociale, cu femeile și copiii fiind printre principalele victime. La nivel global, 70% dintre victime sunt femei, iar 30% sunt copii. În Republica Moldova, numai în prima jumătate a anului 2024, s-au înregistrat 77 de victime ale traficului de persoane, dintre care 15 erau copii, conform datelor oferite de Ministerul Afacerilor Externe.
Un factor agravant este expunerea crescută a tinerilor la riscurile din mediul online, care îi transformă într-o categorie vulnerabilă. Traficul de persoane poate lua forme diverse, de la exploatarea sexuală și muncă forțată, la cerșetorie.
Lupta împotriva acestui fenomen necesită un efort extins de cooperare la nivel național, regional și internațional, dar și implicarea activă a tuturor membrilor societății. Eradicarea traficului de ființe umane presupune coordonare între instituții și sprijin din partea comunității pentru a identifica cazurile și a sprijini victimele.
În Republica Moldova, obiectivul este implementat prin Programul pentru prevenirea și combaterea traficului de ființe umane pentru perioada 2024-2028, adoptat prin Hotărârea Guvernului nr. 715/2023. Acest document stabilește măsuri pentru asistența, protecția și restabilirea drepturilor victimelor, precum și pentru garantarea investigării, urmăririi penale și soluționării eficiente a cazurilor în justiție.
În acest context, de la începutul anului, au fost emise 68 de hotărâri judecătorești în cazuri legate de traficul de persoane. În plus, aproximativ 1500 de specialiști din domeniile aplicării legii și asistenței sociale sau juridice au participat la cursuri de formare privind prevenirea și combaterea traficului de persoane, iar autoritățile publice au desfășurat campanii de informare și sensibilizare atât la nivel local, cât și național.
„La rândul său, MAE a contribuit la stabilirea legăturilor cu numeroase state și organizații internaționale pentru investigarea cazurilor de trafic, acordarea asistenței consulare pentru victime, inclusiv repatrierea acestora în țară. Printre parteneri Republicii Moldova în acest efort se numără Consiliul Europei, ONU, UE, Organizația Internațională pentru Migrație, OSCE, Interpol, Europol, precum și o serie de organizații neguvernamentale. În fiecare an, țara noastră se alătură inițiativelor globale promovate în acest sens de Uniunea Europeană, Consiliul Europei, ONU, OSCE și alte structuri internaționale și regionale, participând la conferințe și seminare internaționale în domeniul promovării politicilor de prevenire și luptă împotriva fenomenului”, se mai spune în comunicat.