VIDEO // Tinerii din Cahul au învățat despre combaterea violenței împotriva femeilor și copiilor prin artă
Pe 3 decembrie 2020, UN Women și UNICEF, cu suportul financiar al Uniunii Europene, au organizat în incinta Bibliotecii Copiilor “Grigore Vieru” un atelier creativ cu zece adolescenți din Cahul pentru realizarea unui graffiti cu tematica eliminării violenței împotriva femeilor și fetelor.
Tinerii au învățat despre modalități de transmitere a mesajelor sociale prin artă, importanța asigurării egalității de gen în comunitățile locale, dar și idei de implicare pentru eliminarea violenței împotriva femeilor și copiilor în localitatea lor. Împreună cu echipa AO ”Urban Spirit Family” și directoarea organizației, artista Inna Jeleascova (iZZY iZVNE), ei au realizat în incinta bibliotecii un desen mural care să inspire viitoarea generație să contribuie la combaterea fenomenului violenței în bază de gen.
„În aceste vremuri, cultura stradala poate fi folosită pentru a comunica cu societatea, a crea un dialog dintre generații. Acum avem un exemplu clar cum prin artă comunicăm cu tinerii, și promovăm egalitatea de gen. M-am inspirat. Retrăiam că tinerii vor fi închiși, dar ajungând aici am văzut că tinerii sunt foarte deschiși, vor sa deseneze. De la astfel de traininguri singură mă motivez” ne-a declarat Inna Jeleascova (iZZY iZVNE).
Tinerii au pictat cuvântul „EGALITATE” pe unul dintre pereții sălii de lecturi a bibliotecii, având parte și de un curs practic atât privind egalitatea de gen/ non-discriminare, dar și un atelier privind modul de realizare a unui graffiti.
„Dacă suntem egali, putem face mai multe lucruri împreună, putem să fim mult mai prietenoși, mult mai harnici și mult mai darnici. Consider că trebuie să fim egali, să ne înțelegem ca să nu fie ură, să nu fie ceartă” ne-a comunicat una dintre tinerele participante la atelier.
„Dacă omul dorește să facă un lucru, e cel mai bine să o facă, dacă iubește – o face calitativ. Am învățat multe lucruri noi, nu doar despre discriminare, dar și tipurile de discriminare” ne-a declarat unul dintre tineri.
Toți participanții la atelier au primit premii de la oficiali, iar primarul municipiului Cahul a adăugat la graffiti cuvântul „Cahul” pentru a puncta încă o dată faptul că în Cahul se pledează pentru egalitate.