Publică un anunț
piatasud.md

Vlad Filat a fost ACHITAT în dosarul privind spălarea de bani

Vlad Filat a fost ACHITAT în dosarul privind spălarea de bani

Ex-premierul Vlad Filat a fost achitat în dosarul în care a fost învinuit de spălare de bani în proporții deosebit de mari.  Sentința a fost pronunțată marți, 7 mai, de un complet de magistrați ai Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, din care fac parte judecătoarele Djeta Chistol, Angela Catană și Tatiana Bivol. „Fapta nu întrunește elementele infracțiunii” au concluzionat judecătoarele, transmite zdg.md

Sentința nu este definitivă, iar procurorul de caz a declarat după pronunțare că aceasta va fi atacată la Curtea de Apel Chișinău.

„Acesta este doar jumătate din drum, pentru că, în istoria justiției din Republica Moldova, nu sunt cazuri în care procurorii să nu atace astfel de decizii”, a comentat Filat, după pronunțarea sentinței.

Procurorul de caz a cerut pentru fostul premier aplicarea unei pedepse cu închisoare pe un termen de 7 ani și a unei amenzi în valoare de 12,8 milioane de lei, contravaloarea banilor ce au constituit obiectul spălării banilor. Solicitarea însă a fost respinsă în totalitate de judecători.

Potrivit Procuraturii Anticorupție, Vlad Filat este învinuit că ar fi încheiat un contract de asistență în campania electorală pentru un partid politic la alegerile parlamentare din 2014, cu o companie de consultanță din Washington. Pentru serviciile contractate, fostul premier ar fi achitat peste 12 milioane 800 de mii de lei. Banii erau trasnferați de pe conturile unor companii gestionate de intermediari și ar fi fost obținuți prin infracțiuni de corupție din Banca de Economii.

În 2015, Vlad Filat a fost condamnat la 9 ani de închisoare pentru corupere pasivă și trafic de influență, acuzații pe care le-a respins. A fost eliberat condiționat din detenție după 3 ani după CEDO a decis că Filat este deținut în condiții proaste, iar legislația țării noastre prevede în astfel de situații reducerea pedepsei.

Articole similare