Publică un anunț
piatasud.md

Ziua în care 3 cahuleni au murit pentru Patrie

Ziua în care 3 cahuleni au murit pentru Patrie

Acum 30 de ani, Pavlenco Anatolie, Munteanu Constantin născuți la Cahul și Șevcenco Anatolie născut în satul Roșu, raionul Cahul au fost omorâți la Cocieri, în luptă cu armata rusă. 

Pozele a 33 de apărători ai patriei căzuți în acesta zi, cu 30 de ani în urmă au fost publicate de șeful Poliției de Frontieră Rosian Vasiloi. 

„În perioada pe 19-23 iunie au fost uciși 82 militari, polițiști si voluntari, marea majoritate la Tighina, când tancurile armatei a 14-a au atacat orașul (19 iunie au fost omorati 19, pe 20 iunie au fost omorati – 38, 4 sunt pe 21 iunie, 16 pe 22 iunie și pe 23 iunie au fost omorati 5)” se spune în postare.

Ion Costaș scrie în memoriile sale că ordinul de a trimite ajutor la Tighina a fost dat imediat după primirea veștii despre asaltul de la secția de poliție: “Exact atunci comandantul suprem a dat ordin prin telefon să se trimită de urgență trupe și forțe suplimentare de poliție în Bender pentru a oferi ajutor oamenilor lui Gusleacov.” Printre acei comandanți moldoveni care au primit ordinul de avansare în Tighina a fost locotenent-colonelul A. Gămurari. Acesta a intrat în Tighina din direcția sudică, împreună cu voluntarii și forțele de poliție (peste 500 de oameni) conduși de Eugen Pîslaru. Potrivit lui Gămurari, ei se aflau deja lângă Tighina la ora 17.20 și după patru ore de lupte grele au ajuns la comisariatul de poliție: “Am pătruns în oraș pe traseul principal, trecînd peste cinci linii de apărare. Am mers spre clădirea Secției orășănești de poliție timp de patru ore. Ne-am apropiat de raza orașului la ora 17,20, iar la Comisariat am ajuns în preajma orei 22.00.”  

„În dimineața de 20 iunie, orașul era în mare parte sub control moldovenesc. Ca rezultat, tancurile T-72 ale Armatei a 14-a ale Federației Ruse forțează podul peste Nistru dinspre Tiraspol, dar sunt oprite de forțele moldovenești, forțele separatiste continuând tirul asupra orașului. În același timp, sunt atacate și alte localități: Dubăsari, Cocieri, Doroțcaia, Coșnița. Podul de peste Nistru este ocupat de gardiști, după atacurile cu tancuri grele ale armatei ruse, iar orașul a fost invadat de armată și de forțele separatiste. Consiliul militar al Armatei a 14-a îi adresează președintelui Mircea Snegur un ultimatum, prin care cere ca forțele moldovene sa se retragă, în caz contrar, trupele rusești vor trece la atac” se mai spune în postare.

Bătălia s-a încheiat odată cu intervenția trupelor armate ruse (mult superioare) de partea forțelor separatiste schimbând raportul forțelor de partea ultimei, după ce anterior forțele moldovene ocupaseră orașul parțial până la Nistru.

Potrivit datelor oficiale, în războiul de la Nistru au murit 7 locuitori ai raionului Cahul.

Articole similare