Publică un anunț
piatasud.md

Act terorist în „Crocus City Hall” din Moscova: informații despre versiuni, suspecți și reacții

Act terorist în „Crocus City Hall” din Moscova: informații despre versiuni, suspecți și reacții

Comisia de Investigații a Rusiei a declarat că atacul terorist de vineri seara la sala de concerte Crocus City Hall de la periferia Moscovei a ucis peste 60 de persoane, iar numărul morților ar putea în continuare să crească. Anchetatorii continuă să inspecteze locația; cadavrele morților continuă să fie scoase de la locul atacului terorist, transmite currenttime.tv

Ministerul Sănătății din Regiunea Moscova a publicat o listă oficială a celor internați în spital în urma împușcăturii; aceasta este actualizată online. În total, în spitale sunt 115 victime: 110 adulți (60 dintre ei în stare gravă) și 5 copii (unul în stare gravă). Ministerul Situațiilor de Urgență și-a publicat listele cu victimele, sunt 99 de persoane.

Noaptea, pompierii au continuat să stingă incendii izolate. Epicentrul incendiului, după cum sa dovedit, a fost în sală. Acoperișul s-a prăbușit deasupra lui.

Comisia de anchetă a deschis un dosar penal în temeiul articolului despre terorism.
Nimeni nu și-a revendicat responsabilitatea pentru atac și nu au fost raportate încă declarații sau cereri din partea atacatorilor.

Nu se știe cine au fost atacatorii. Martorii oculari îi descriu drept „oameni în haine maro”, iar filmările video arată cel puțin trei trăgători simultan în cadru. Cei care au pătruns în clădire erau înarmați cu mitraliere. Potrivit supraviețuitorilor, aceștia au deschis focul simultan în coada de la intrarea de lângă detectoarele de metale și în hol. Potrivit lui Baza, forțele de securitate caută „patru bărbați îmbrăcați de camuflaj care ar fi putut să fugă de la locul crimei”. În plus, la câteva ore după incident, încă mai apăreau rapoarte că în interiorul imobilului continuă căutarea infractorilor.
Incendiul din Crocus City Hall s-a extins pe o suprafață de 13 mii de metri pătrați; Rospotrebnadzor nu a recomandat locuitorilor din zonele din apropiere să iasă afară din cauza amenințării otrăvirii cu produse de ardere.

Avertismente despre atacurile teroriste de la Moscova și versiuni posibile

Nu se știe nimic despre identitățile atacatorilor și nici despre motivele acestora. Ambasada SUA și-a avertizat cetățenii din Rusia pe 7 martie (adică acum două săptămâni) că ar putea avea loc atacuri teroriste la Moscova, inclusiv la evenimente majore, inclusiv concerte. Cu toate acestea, mesajul spunea că astfel de evenimente ar putea avea loc în cele mai apropiate 48 de ore de avertizare. A doua zi, Coreea de Sud și unele țări europene au emis avertismente similare cetățenilor lor din Rusia.


Anchetatorul Hristo Grozev din emisiunea Present Time a atras atenția asupra acestui context și a numit ca una dintre versiunile probabile legătura atacului cu ISIS:

„Trebuie încă să conectăm acest lucru cu contextul avertismentului care a fost emis acum câteva săptămâni de partea americană către partea rusă. Avertismentul a fost destul de specific, deși partea rusă s-a plâns că este „general” și îngrijorat posibil. atacuri teroriste împotriva intereselor și cetățenilor ruși de către ISIS -K este o celulă afgană a organizației teroriste internaționale ISIS. Deși partea rusă a răspuns oarecum rece și a spus că nu consideră acest avertisment grav, cu toate acestea, câțiva reprezentanți ai acestei organizații au fost arestat pe teritoriul Rusiei, conform informațiilor americane, în ultimele două săptămâni. Așa că este foarte posibil să fie legat”.

Potrivit lui Grozev, această versiune este confirmată indirect de faptul că consilierul pentru comunicații pentru securitate națională de la Casa Albă, John Kirby, a spus că Statele Unite nu au niciun motiv să vorbească despre implicarea Ucrainei în atacul terorist.

„Guvernul american a făcut deja o declarație oficială că nu consideră posibilă sau probabilă implicarea Ucrainei în această chestiune. Nu ar fi făcut asta fără să știe cine a fost cu adevărat implicat în această chestiune, pentru că au ieșit cu o asemenea hotărâre prea repede”.

În același timp, anchetatorul a remarcat că, dacă autoritățile ruse au prezentat ca principală versiune „improbabilă”, în opinia sa, a implicării Ucrainei în atacul terorist, aceasta poate indica deja un anumit rol activ al serviciilor speciale ruse în incident: „Dacă există acum o acuzație oficială din partea „Comitetul de anchetă nu este în direcția ISIS, ci în direcția, să zicem, a unor grupuri ucrainene sau pro-ucrainene, atunci trebuie să luăm în considerare deja opțiunea că aceasta ar putea fi un operațiune false flag – o operațiune tocmai pentru a distrage atenția de la serviciile speciale ruse”.

Articole similare