Publică un anunț
piatasud.md

Echipa Europa anunță un suport în valoare de 36 de milioane de euro pentru dezvoltarea comunităților locale

Echipa Europa anunță un suport în valoare de 36 de milioane de euro pentru dezvoltarea comunităților locale

Uniunea Europeană a anunțat în cadrul inițiativei Echipa Europa trei proiecte-cheie, ce urmează să fie implementate în beneficiul cetățenilor Republicii Moldova. Evenimentul organizat astăzi la Chișinău a reunit membrii Echipei Europa, printre aceștia, ambasadorii Uniunii Europene și ai statelor sale membre, reprezentanții agențiilor europene de dezvoltare și ai instituțiilor financiare partenere.

Evenimentul a evidențiat asistența Echipei Europa oferită Republicii Moldova în condițiile dificile ale pandemiei COVID-19, precum și sprijinul pentru redresarea pe termen lung a țării.

Până acum, Echipa Europa a oferit Republicii Moldova 127 de milioane de euro sub formă de granturi și fonduri nerambursabile, un milion de doze de vaccinuri, echipamente medicale și alte consumabile în valoare de peste 20 de milioane de euro, precum și asistență macrofinanciară de urgență de 100 de milioane de euro. În plus, în următorii trei ani, Republica Moldova urmează să primească din partea Uniunii Europene un pachet de redresare economică de 600 de milioane de euro.

În cadrul evenimentului, Echipa Europa a anunțat trei inițiative cu un buget total de 36 de milioane de euro, care vor fi implementate în următorii patru ani în parteneriat cu agențiile europene de dezvoltare:

  • UE pentru Comunitățile locale. O inițiativă finanțată de Uniunea Europeană în calitate de partener principal, Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ) prin intermediul GIZ Moldova, Agenția Austriacă de Cooperare pentru Dezvoltare (ADA) și Polish Aid. Proiectul are ca obiectiv general îmbunătățirea calității vieții și abordarea consecințelor economice și sociale ale pandemiei COVID-19 în comunitățile locale din țară.
  • Sprijinul UE pentru sporirea transparenței, a responsabilității și a accesului la sistemul judiciar. Un proiect finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Agențiile de dezvoltare lituaniană și franceză, care urmărește să sporească transparența, responsabilitatea și accesul la sistemul judiciar prin monitorizarea instanțelor; creșterea capacităților avocaților prin asigurarea îmbunătățirii drepturilor la un proces echitabil și sporirea acordării de asistență juridică de calitate, în conformitate cu standardele internaționale. Monitorizarea instanțelor va fi efectuată cu sprijinul societății civile.
  • Suportul UE pentru mass-media locală. Un proiect finanțat de UE, implementat de Agenția Slovacă pentru Cooperare Internațională pentru Dezvoltare (SlovakAid), care urmărește să ofere asistență presei locale în crearea de conținut, sprijinirea abilităților de afaceri și furnizarea de asistență de specialitate pentru a îmbunătăți sustenabilitatea mass-mediei locale. Proiectul va sprijini și start-up-urile media.

Cu această ocazie, au fost anunțate și măsurile recente de asistență în domeniul eficienței energetice în clădirile publice, precum și sprijinul oferit întreprinderilor mici și mijlocii (IMM) – parte a eforturilor Echipa Europa – implementate de Bănca Europeană de Investiții (BEI) și Banca Europenă pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).

Inițiativa Echipa Europa s-a născut din condițiile extraordinare create în 2020 de pandemia COVID-19 ca un răspuns european unit la nevoile majore apărute în țările partenere. Echipa Europa combină resursele colective de dezvoltare ale UE, ale statelor membre, inclusiv ale agențiilor de implementare. Resursele băncilor europene – Banca Europeană de Investiții (BEI) și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) – fac parte, de asemenea, din sprijinul Echipa Europa.

Articole similare