Publică un anunț
piatasud.md

Grădiniţa de copii din satul Brânza, raionul Cahul – renovată din banii poporului Român

Grădiniţa de copii din satul Brânza, raionul Cahul – renovată din banii poporului Român

La 27 noiembrie, în satul Brânza, raionul Cahul a avut loc inaugurarea grădiniţei de copii care a fost renovată din banii oferiţi de Guvernul României.

Instituţia preșcolară a fost renovată prin „Programul de asistență tehnică și financiară acordată de Guvernul României pentru instituțiile preșcolare din Republica Moldova”, în valoare totală de 20 mil. Euro. 

„Vreau să mulţumesc guvernului României, poporului român pentru acest ajutor frăţesc acordat tuturor copiilor din Republica Moldova. Cunoaştem că la nivel de ţară au fost mai multe proiecte finanţate prin FISM. Apreciem acest suport pentru cp copii vor avea condiţii mai bune de odihnă, de joc, şi aşa vom putea creşte o populaţie mai bună, mai sănătoasă” a declarat pentru Ziaudeazi Preşedintele Raionului Cahul, Ion Groza.

Totodată, domnul Preşedinte ne-a declarat că: „Acest ajutor este foarte important pentru noi reieşind din situaţia economică care o avem în ţara noastră. Noi nu am fi în stare să alocăm primăriei Brînza această sumă mare. În raionul Cahul sunt mai multe instituţii finanţate de guvernul României şi sunt sume foarte mari şi foarte importante şi mai mult decât binevenite şi sunt de mare ajutor”. 

Prezent la eveniment, Ambasadorul României în Republica Moldova, E.S. Marius Lazurca a vorbit audienţei: „Ne adună împreună acest eveniment, pe toţi: cei care din poziţiile noastre administrative am contribuit cum am putut dar şi pe cei care sunt beneficiarii direcţi a programului de restaurare, renovare a grădiniţei, educatorii autorităţile locale antreprenorii părinţii şi copii”. 

„O răsplată mai mare decât aceasta evidentă atmosferă de sărbătoare nici nu poate fi. Din această  bucurie din care cu atâta generozitate ne-au dăruit, se hrănesc şi intenţiile noastre de viitor că ne propunem să nu ne oprim aici. Ne-am dori ca toate grădiniţele din Republica Moldova, cu sprijinul României, cu contribuţie importantă a guvernului Republicii Moldova, să arate cel puţin aşa de bine ca această grădiniţă, ca cei care vin aici să se bucure de condiţiile mai bune de studii, fie de joacă, fie de lucru” a menţionat domnul Ambasador. 

Lucrările de renovare a grădiniţei au început în luna iulie având costul  estimativ de 1126 mii lei. La obiect a fost schimbat acoperişul, geamurile, executată termoizolarea pereţilor exteriori, făcute lucrări de pavare a trotuarelor şi a ţoclului, pavare întregului teren de joaca a copiilor şi instalarea terenurilor de joacă. La acest obiect au lucrat in jur de 18 persoane. 

„Sunt foarte impresionat că domnul Ambasador al României este la noi, pentru prima oară în istoria satului. A coincis aşa că am ales data respectivă în preajma Zilei Naţionale a României. Vă mulţumesc din suflet. Suflarea românească este pretutindeni, noi suntem aceia care ne-a creat Dumnezeu, suntem aceia care spunem mulţumesc Domnului că suntem alături, suntem un neam, suntem o naţiune” a declarat Leonid Catera, Primarul satului Brînza, raionul Cahul.  

Beneficiari ai grantului oferit de Guvernul României sunt 774 de instituții preșcolare din 32 de raioane ale țării și peste 200 de mii de persoane: copii, părinți, personal didactic și tehnic.

Lucrările finanțate din grantul oferit de Guvernul României includ reparații capitale a clădirilor, schimbarea acoperișului, a sistemelor de încălzire, a rețelelor electrice, amenajarea terenurilor de joacă, schimbarea ferestrelor și ușilor, izolarea termică a pereților exteriori, construcția sistemelor de aprovizionare cu apă a grădinițelor și a sistemelor de canalizare, amenajarea grupurilor sanitare, dotarea cu echipament, mobilier etc.

Fondul de Investiții Sociale din Moldova (FISM) este o instituție creată cu suportul Băncii Mondiale și al țărilor donatoare cu scopul de a contribui la dezvoltarea Republicii Moldova prin gestionarea asistenței externe.

Articole similare