Publică un anunț
piatasud.md

Judecătorul Berdilă, despre întâlnirea cu avocatul lui Șor: „Am primit punga ca o intenție pozitivă”

Judecătorul Berdilă, despre întâlnirea cu avocatul lui Șor: „Am primit punga ca o intenție pozitivă”

Judecătorul Tudor Berdilă, care este raportor în dosarul Ilan Șor, aflat pe rol la Curtea de Apel, și surprins într-o înregistrare cum primește o pungă neagră de la avocatul deputatului fugar, spune că pe data de 30 aprilie s-a întâlnit întâmplător cu Nicolae Bojenco la o spălătorie auto din Cahul. 

Într-o notă, magistratul explică că atunci a discutat cu avocatul lui Șor, iar după zece minute acest a revenit din nou cu punga respectivă.

„Peste 10 minute a revenit și iarăși am discutat, timp în care el mi-a oferit un prezent în legătură cu ziua mea de naștere și Sfintele Paște, care a avut loc peste o zi de la întâlnire. Anume în acest moment se începe înregistrarea”, a declarat acesta.

„În acea pungă se afla ciocolată și o sticlă de băutură și nu altceva. Am primit punga ca o intenție pozitivă, omenească de la o persoană care, cu aproximativ, 18 ani în urmă a fost subalternul meu. Cele întâmplate nu au nicio tangență cu activitatea mea de judecător, cu atât mai mult nu se referă la dosarul inculpatului Șor Ilan Miron”, spune judecătorul.

Judecătorul mai spune că publicarea imaginilor video are drept scop compromiterea lui.

Cu referire la acest caz a venit cu o reacție și administrația Curții de Apel, care a menționat că regretă existența înregistrării video. Într-o reacție oficială, solicitată de TV8, responsabilii președintele Curții de Apel Cahul, Ruslan Petrov, a menționat că nu poate da o apreciere evenimentelor în care este implicat un judecător al instanței. 

„Administrația Curții de Apel Cahul regretă existența faptului înregistrat video și distribuit recent în spațiul public, în care este vizat judecătorul Curții de Apel Cahul. Este în afara competențelor și atribuțiilor unei instanțe judecătorești de a da apreciere evenimentelor cu implicarea unui magistrat, chiar dacă activează în instanța respectivă”, se menționează în răspunsul oficial oficial al Curții de Apel Cahul.

Nicolae Bojenco, avocatul lui Ilan Șor, s-a întâlnit în data de 30 aprilie cu Tudor Berdilă, unul dintre magistrații de la Curtea de Apel Cahul, care examinează dosarul lui Șor. Cei doi au fost surprinși în apropierea unei spălătorii auto de la Cahul, unde Bojenco i-a oferit lui Berdila o pungă neagră cu logo-ul Klasika Asigurări. Avocatul a recunoscut, într-un comentariu pentru tv8.md, că s-a văzut cu magistratul și a precizat că în punga oferită era o sticlă cu vin și o ciocolată, pe care i le-ar fi oferit cu ocazia zilei de naștere.

Magistratul Tudor Berdilă a fost numit raportor în cazul deputatului fugar după demisia judecătoarei Nina Veleva de la Curtea de Apel Cahul. 

Dosarul lui Ilan Șor, liderul Partidului Șor, continuă să bată pasul pe loc, iar până acum ședințele au fost amânate pe bandă rulantă până acum.  Dosarul lui Ilan Șor se află pe rol la Curtea de Apel Cahul din septembrie 2018. Mai mulți judecători de la Curtea de Apel Chișinău au invocat anterior diferite motive pentru a se abține de la examinarea dosarului. De atunci au fost amânate zeci de ședință de judecată.

Acesta a fost condamnat în iunie 2017 la şapte ani și șase luni de închisoare cu executare în penitenciar de tip semiînchis, pentru spălare de bani și escrocherie în proporții deosebit de mari în dosarele creditelor neperformante acordate în 2014 de Banca de Economii.

Articole similare