La Cahul este lansat primul Hub Regional de Afaceri Sociale, cu suportul financiar al Uniunii Europene
Azi, 21 septembrie, la Cahul a fost lansat primul HUB regional din Sudul țării de Afaceri Sociale creat cu suportul Uniunii Europene și cofinanțat de Suedia, prin intermediul Fundației Est-Europene în parteneriat cu Keystone Moldova și Centrul Contact.
În cadrul evenimentului au fost prezentate conceptul și obiectivele proiectului ”Hub Regional de Afaceri Sociale Cahul” precum și istorii de succes de antreprenoriat social derulat în sudul Republicii Moldova.
Hub-ul regional este creat în cadrul Filialei Cahul a Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova.
La eveniment a participat E.S. Jānis Mažeiks, șeful Delegației UE în Republica Moldova: „Este necesar de create un mecanism adăugător pentru a asigura creșterea economică. Antreprenoriatul sociale este un concept de afaceri care vine să soluționeze problemele societății, este practicat în toate țările Uniunii Europene și nu este doar despre afacere, dar este despre societate”.
Hub-ul regional va acoperi raioanele Cahul, Cantemir și Taraclia.
„Sediul nostru va fi un punct de atracție pentru antreprenorii sociali ca împreună să facem schimb de idei, schimb de experiență, să rezolvăm împreună mai multe probleme sociale. La noi în zonă nu este dezvoltată afacerea socială, avem doar 2 antreprenori, dar noi în baza proiectului nostru ne-am propus să dezvoltăm minim 20 de întreprinderi.” Ne-a declarat Olga Pereverzev, directoarea executivă a Filialei Cahul a Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova.
A.O. PRO LUMINA este un exemplu de antreprenoriat social. De ceva timp, dezvoltă servicii de catering, fiind susținuți inclusiv de Uniunea Europeană, iar veniturile le reinvestesc în activitățile și proiectele sale.
„Obținem dintr-o activitate economică niște venituri pe care le direcționăm în proiecte sociale. Tot ce redirecționăm din activitate economică o facem pentru dezvoltarea proiectelor sociale. Lucrul asta l-am făcut pentru a nu mai „sta cu mina întinsă ”pentru finanțarea unor activități. Clar că nu vom putea susține toate proiectele, dar o parte din activitățile sociale pe care le avem le vom finanța” ne-a declarat Vasile Dincă, Președinte A.O. PRO LUMINA.
VIDEO // Vasile Dincă despre primele zile în care veneau refugiați la Cahul: Am pregătit mâncarea din produsele care le aveam noi
Nicolae Dandiș, Primarul mun. Cahul: „Din partea primăriei mun. Cahul ne vom implica proactiv. Ne-am asumat acest rol și vom fi alături de acest proiect”.
Anterior au fost deschise HUB-uri regionale pentru afaceri sociale în raioanele Singerei, Chișinău și Tiraspol.
Sorin Mereacre, Președinte Fundația Est-Europeană, prezent la eveniment a menționat că întreprinderile sociale nu au nevoie doar de finanțare, dar și de consiliere și o dezvoltare profesionala a celor ce vor sa deschidă o întreprindere socială în Moldova.
„Muți nu cred în conceptul de antreprenoriat social, dar cred că totuși este posibil să dezvoltăm acest segment și să avem succes” a declarat Sorin Mereacre.
Uniunea Europeană și Suedia au oferit granturi în valoare totală de 140.000 de euro pentru dezvoltarea a patru hub-uri regionale similare, care vor fi lansate până în 2024 și vor aplica același mecanism de funcționare. Hub-urile vor fi deschise cu sprijinul a patru organizații de la nordul, centrul și sudul Republicii Moldova, precum și în regiunea transnistreană.
Centrele Regionale de Suport în Afaceri a Întreprinderilor Sociale și hub-urile create cu suportul Uniunii Europene vor oferi suport prin sesiuni de mentorat offline și online, schimb de experiență, facilitarea conexiunilor cu alte organizații, acces la platforme de e-learning, soluții inteligente aplicabile în afaceri, soluții digitale și e-comerț. Produsele fabricate și livrate de acestea vor fi comercializate atât online, cât și pe piața locală.