Lectura publică în Cahul

Lectura publică în Cahul

În ultima perioadă de timp lectura publică în întreaga lume a migrat spre spațiile virtuale. Cărțile imprimate pe hârtie sunt înlocuite cu cele electronice.

Edițiile favorite le găsești în smartphone-ul tău, pe tabletă sau calculator și poți avea acces din orice colț al lumii și în orice moment. Una din premizele globale, care a sporit rolul instrumentelor digitale este pandemia. Închiderea bibliotecilor și librăriilor, schimbarea accentului populației asupra sănătății, inflația și criza economică, scumpirea cărților  – acestea sunt unele din cauzele care au îndepărtat cititorul de cartea în format fizic și au accelerat rolul cărților digitale. 

Lectura rămâne una din cele mai importante căi de formare şi dezvoltare personală, indiferent în ce format se produce. Lectura tipăriturilor, însă, are farmecul său și își păstrează avantajele binecunoscute: este o activitate plăcută, crează mai puține ocazii de distragere a atenției comparativ cu lectura online, te poți concentra mai ușor și citi mai profund comparativ cu vizionarea superficială a textelor din mediul electronic, care nu îți permite să înțelegi și să își amintești ce ai citit, și respectiv nu poți obține cunoștințe solide. Să mai adăugăm aici și lectura în public, în grupuri de oameni, lectura cu voce tare. Aceste acțiuni publice asigură interacțiunea vie dintre oameni și sprijină asocierea umană.

Unul din obiectivele proiectului ”EU4Culture” – ”Cahul-capitala cultural-creativă a Republicii Moldova”  implementat de Primăria mun. Cahul cu suportul financiar al Uniunii Europene este promovarea culturii lecturii și creșterea interesului pentru citit, în special, în rândul tinerilor și copiilor. În cadrul acestui proiect în ultimele luni au fost organizate 3 evenimente de lansare de carte, care au întrunit peste 200 cititori de toate vârstele. În cadrul evenimentelor a dominat o atmosferă caldă și plăcută – versuri, muzică, emoții, prezentări, flori, cuvinte de admirație, urări..

Caravana lansărilor de carte a început la data de 22 septembrie 2023 cu Dl. Traian Vasilcău – poet, scriitor, eseist, traducător, libretist, autor de texte pentru cântece și textier de limba română din Republica Moldova.  În cadrul lecției publice „Dumnezeu și Neamul meu” Domnul Vasilcău a vorbit cititorilor cahuleni despre operele sale,  oferind participanților lucrări cu autograful autorului.

Următorul eveniment de prezentare a cărții a avut loc la 16 noiembrie 2023 cu genericul ”Acasă, pe malul Prutului”.  A revenit  acasă Dna Irina Nechit – scriitoare, poetă și jurnalistă, dramaturg, critic teatral şi traducătoare. În cadrul evenimentului,  poeta a prezentat publicului  două cărți pentru copii ,,Covorul cu bujori” și ,,Trei zile cu Zuza”. Copiii au recitat din opera scriitoarei, trezind bucurie și emoții plăcute, apoi a urmat un dialog  între autoare și copii.

La  23 noiembrie 2023 în aula Universității de Stat „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Cahul s-a desfășurat lansarea volumului de versuri intitulat „Tu, Răsăritul Inimii Mele…” semnat de Marina Hajder. Autoarea, o tânără de 23 de ani, studentă la Universitatea de Stat “Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Cahul, a captivat audiența cu versurile sale încărcate de emoție și profunzime. Placheta de versuri a autoarei a fost publicată cu suportul financiar al primăriei mun. Cahul. Ca urmare a acestui eveniment Marina Hajder a fost invitată la un concurs internațional literar pentru tineret “VOX NAPOCENSIS”, ediția XXII-a organizat în Cluj-Napoca, unde a fost premiată la secțiunea ”proză”. 

Prezentările de carte sunt acțiuni incluse în strategia  ”Cahul-capitala cultural-creativă a Republicii Moldova”, constituind o prioritate pentru APL. Prin intermediul acestora primăria mun. Cahul și echipa de implementare a proiectului EU4Culture aduc în vizorul opiniei publice necesitatea promovării culturii și importanța lecturii în formarea personalității moderne, devenind o platformă activă de promovare a tinerelor talente. Aceste acțiuni au stârnit ”efectul bulgărelui de zăpadă”, evenimente de lansare de carte fiind desfășurate și de organizații independente, care consolidează efortul primariei mun. Cahul. 

La 8 decembrie 2023, Cristina Herea, jurnalistă din România, a lansat la Cahul cartea intitulată „România necunoscută”. Cartea aduce în atenția publicului locurile cu o încărcătură spirituală și culturală aparte din România, aparent uitate de timp și istorie. Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu primăria mun. Cahul și a avut un scop caritabil. Banii colectați au fost donați unei mame solitare din Cahul. 

Cartea „Imaginația unui adolescent” scrisă de Ionut Ciubotaru, elev al colegiului ”Iulia Hasdeu” din Cahul, a fost prezentată la 12 decembrie 2023. Cartea este o fereastră către lumea complexă a adolescenței, explorată cu îndemânare de autor. Într-un mod atractiv tânărul a transpus în cuvinte emoțiile și gândurile sale, oferindu-ne o privire intimă asupra vieții sale de adolescent. Un debut literar promitător pentru Cahul.

În acest an sunt planificate 7 evenimente de lansare de carte a autorilor recunoscuți din țară și de peste hotare. În acest an mun. Cahul este desemnat Capitala Tineretului 2024, deaceea tinerii și activitățile de tineret vor fi o prioritate.

Despre faptul, că cahulenii iubesc lectura ne vorbește și activitatea ”Book Club Cahul” înițiat în anul 2021. Clubul întrunește circa 90 membri și promovează lectura și cărțile bune! Ținta clubului: cartea și lectura să devină o prioritate! Se alege o carte, membrii clubului o citesc, apoi o discută și din asta învață.  La ședințele BookClub membrii vin pregătiți, aduc cu ei învățătura cărții și experiențele personale.

Proiectul EU4Culture finanțat de UE își propune să sprijine rolul culturii ca motor pentru creștere și dezvoltare socială în țările Parteneriatului Estic. Proiectul este implementat de Institutul Goethe (lider în implementare), Institutul Francez Georgia, Institutul Cultural Danez și Czech Centers.

Articole similare