Publică un anunț
piatasud.md

Litigiul în care Premier Energy e impusă să plătească 14 milioane de lei la Cahul

Litigiul în care Premier Energy e impusă să plătească 14 milioane de lei la Cahul

Grupul Premier Energy (în trecut Gas Natural Fenosa) se află într-un litigiu în care este obligat prin decizie de instanță să plătească despăgubiri de circa 14 milioane de lei către patru companii din raionul Cahul.

O săptămână în urmă grupul Premier Energy (fost Gas Natural Fenosa) ce prestează servicii de furnizare şi distribuţie a energiei electrice la circa un milion de consumatori din Moldova atrăgea atenţia asupra unui litigiu, în care este impusă să plătească despăgubiri de circa 14 milioane lei, unui grup de consumatori din raionul Cahul.

Astfel în 2018, instanţa de fond (Judecătoria Cahul) le-a dat câştig de cauză la patru companii (Veteranul SA, Djin SRL, Nefrit Agat SRL, ÎI Eduard Haritonov), care ar urma să încaseze milioane de lei de la Premier Energy, transmite mold-street.com.

Chiar dacă cauza se află pe rol la Curtea de Apel Cahul, cazul arată cum și giganți internaționali au de suferit de pe urma justiției moldovenești.

De ce a ars centrul comercial

Ce s-a întâmplat de fapt. În anul 2012 în centrul comercial Luxor din Cahul (deţinut de Veteranul SA) a avut loc un incendiu în urma căruia a ars atât imobilul, cât şi marfa unor companii ce închiriau spaţii comerciale.

Au început să caute vinovatul. Astfel păgubiţii au făcut două constatări tehnico-științifice , una dintre care indica că incendiul s-a produs în urma unui scurtcircuit în reţeaua electrică din interiorul clădirii, iar conform alteia nu se excludea că scurtcircuitul ar fi fost rezultatul unui salt de tensiune în reţeaua de distribuţie ce aparţine Premier Energy.

Companiile au evaluat prejudiciul la circa 20 milioane lei şi au înaintat cereri în instanţă, pretinzând că incendiul ar fi izbucnit din cauza unei supratensiuni în rețeaua de distribuție a energiei electrice a Premier Energy.

În anul 2018 Judecătoria Cahul (instanța de fond) a obligat compania de distribuţie a energiei să plătească reclamanților peste 12,5 milioane lei.

Probele distribuitorului de energie au fost ignorate

Instanța a motivat decizia prin concluziile din rapoartele de constatare tehnico-științifică, prezentate de reclamanți.

În acelaşi timp instanța a respins o serie de probe prezentate de distribuitorul de energie, cum ar fi, la fel un raport de constatare tehnico-științifică, sau concluziile unui expert din România, sau concluziile unui colaborator științific din cadrul Academiei de Științe din Republica Moldova.

Potrivit acestor probe, incendiul nu a fost provocat de supratensiune în rețeaua de distribuție, ci cel mai probabil din cauza nerespectării regulilor antiincendiare și utilizarea neatentă a focului sau supraîncărcarea circuitului intern.

La fel nu au fost luate în considerare nici declarațiile vecinior ce se alimentează pe aceiași linie electrică, care confirmă că în ziua incendiului, nu au avut loc devieri de tensiune și nu li s-a defectat vreun receptor electric, ceea ce exclude cauza existenței unor perturbații în rețeaua de distribuție.

În consecinţă reprezentanţii Premier Energy susțin că instanța a dat o apreciere arbitrară probelor. Totodată ei susţin că examinarea cauzei ar fi fost influenţată şi de alţi factori, inclusiv şi pentru că între conducerea instanței şi reclamanți ar exista legături de rudenie.

Legături de rudenie

Compania a cerut strămutarea examinării în altă instanţă pentru „că există bănuieli că nepărtinirea judecătorilor ar putea fi ştirbită de circumstanţele pricinii sau de calitatea participanţilor la proces”. Curtea de Apel Cahul a respins însă această cerere pe motiv că ar fi neîntemeiată.

„Examinarea cauzei a fost efectuată de către Judecătoria Cahul, în ciuda faptului că potrivit art.43 alin.2 lit. f) Codul de procedură civilă, au existat temeiuri de a fi strămutată pricina la o altă instanță de același grad. 

În sprijinul acestui argument au fost aduse următoarele: au existat motive de bănuială în nepărtinirea judecătorilor care ar putea fi afectată de calitatea participanţilor la proces. Și anume, acţionarul SA ”Veteranul” Guslicov Eugen, este fratele Anei Guslicov (numele în căsătorie Bojenco, fiind soţia lui Nicolae Bojenco – procuror Cahul). Familia Bojenco-Guslicov este în relaţii de rudenie directă (raport fin-naş), cu Fujenco Dmitrii, judecător şi vice-preşedinte al Judecătoriei Cahul (din 2015 Presedinte al Judecatoriei Cahul)”, susţin reprezentanţii Premier Energy.

De notat că din 2018, Dmitrii Fujenco este Judecator la Curtea de apel Comrat.

O investigaţie publicată de portalul anticorupţie.mdscoatea la iveală că o altă companie, administrată de Mihail Guslicov (tatăl lui Eugeniu Guslicov), a câştigat contractul de reparaţie a sediului din Cantemir al Judecătoriei Cahul.

În plus distribuitorul de energie susţine că procesul se derulează şi cu alte încălcări grave. Astfel cererile înaintate de companiile reclamante sunt acceptate, în timp ce cele ale Premier Energy sunt tergiversate sau neîntemeiat respinse.

Acum pe rol la Curtea de Apel Cahul se află o cerere de ordonare a unei expertize judiciare de stabilire a valorii de piață a centrului comercial de până la incendiu și după incendiu. Următoarea ședință de judecată va avea loc pe 3 februarie.

Sursa: mold-street.com

Articole similare