Publică un anunț
piatasud.md

Medicii vor fi atestați o dată la 5 ani pentru a menține standardele înalte în domeniul sănătății

Medicii vor fi atestați o dată la 5 ani pentru a menține standardele înalte în domeniul sănătății

Deputații au votat astăzi în lectura a doua modificări la Legea cu privire la exercitarea profesiunii de medic. Astfel, medicii vor fi supuși atestării cunoștințelor, competențelor teoretice și deprinderilor practice, cu stabilirea gradului de calificare, o dată la 5 ani.

Ce înseamnă această schimbare? Începând de acum, medicii vor fi supuși unei evaluări a cunoștințelor, competențelor teoretice și deprinderilor practice la fiecare 5 ani. Această evaluare, organizată de Ministerul Sănătății, va stabili gradul de calificare al fiecărui medic. Scopul acesteia este de a racorda prevederile Legii la standardele noi, dictate de modernizarea proceselor, sistemelor și metodologiilor în exercitarea profesiei de medic

Modificările legislative nu se opresc aici. Definiții noi precum competența profesională, eroarea medicală, tratamentul personalizat și independența profesională sunt introduse în lege, clarificând cadrul normativ și oferind repere solide pentru activitatea medicilor. De asemenea, medicilor li se oferă o reglementare mai detaliată privind dreptul de a refuza efectuarea unei intervenții și de a trimite pacientul la un alt specialist, respectând totodată drepturile și nevoile pacientului.

Această modificare la lege a fost inițiată de deputații Ana Oglinda și Adrian Belîi din Fracțiunea „Partidul Acțiune și Solidaritate”.

Articole similare