Președintele raionului Cahul: De închis toate aceste ONG-uri, ca în Rusia. „Нехер” de ocupat cu fleacuri
La 22 aprilie, pe contul său de facebook, Marcel Cenușa, Președintele raionului Cahul, drept o reacție la un comentariu a scris: „87 миллионов НПО? На что? Какие разные программы? Закрыть все эти НПО, как в России. Нехер заниматься ерундой…”
Tradus din rusă: 87 milioane ONG-urilor? Care diferite programe? De închis toate aceste ONG-uri, ca în Rusia. „Cenzurat” de ocupat cu fleacuri. Totodată, într-un alt comentariu Marcel Cenușa menționează: „ONG prin care voi spălați milioane, trebuie sa devină subiect de interes pentru serviciile statului…”.
Un alt comentariu menționează: „Vorbesc ca specialist în domeniul în care am activat până la moment. Știu despre ce vorbesc. Uitați-vă, unde ați adus țara, administrând-o ultimii 8 ani (AIE 1,2,3). Vorbesc ca cetățean de rând, care nu este indiferent de ceea ce se întâmplă. Mi-au povestit, cum va felicitau cu flori roșii, si refuzați sa le primiți. Doamne ferește!!! La medic, toți la medic…”
Comentariul vine la o știre în care este prezentată poziția Președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, care face referire la careva declarații ale Uniunii Europene care este gata să susțină necondiționat Republica Moldova cu 87 milioane de Euro, doar că acești bani, potrivit lui Igor Dodon, nu vor merge în bugetul statului, dar către diferite ONG-uri.
Nicolae Dandiș: Atacurile sau acuzațiile la adresa asociațiilor obștești în general, înseamnă atac la democrație
Am solicitat poziția mai multor lideri de ONG-uri din raionul Cahul, pentru a comenta declarațiile domnului Cenușa.
Silvia Strelciuc, Directoarea Executivă a Centrului CONTACT-Cahul: „Sunt profund îngrijorată de comentariul președintelui raionului Cahul, Domnul Marcel Cenușă, cu privire la societatea civilă și activitatea OSC-urilor. Aceasta ne demonstrează nouă, Organizațiilor Societății Civile din raionul Cahul, care încearcă să construiască relații de colaborare cu autoritățile publice de nivelul II, că deschiderea spre cooperare este una declarativă și urmărește alte interese decât un parteneriat echilibrat pentru dezvoltarea raionului. Situația din ultimii ani ne arată, că societatea civilă în Republica Moldova este unica cale de edificare a statului democratic şi de drept. Doar o societate civilă puternică poate asigura respectarea valorilor fundamentale, democratice şi pluraliste, reafirmând drepturile constituţionale ale cetăţenilor, inclusiv dreptul la libera asociere, libertatea de exprimare și libertatea întrunirilor. Una din structurile eficiente de stimulare a inițiativelor cetățenești și participării active sunt Organizaţiile Societăţii Civile (OSC). Mai multe OSC-uri din raion, inclusiv organizația pe care o reprezint, depun eforturi considerabile pentru dezvoltarea socio—economică a localităților și ridicarea nivelului de trai al cetățenilor. În acest context, consider atitudinea și abordarea președintelui raionului Cahul drept una denigratoare și de discreditare față de activitatea OSC-urilor și activiștilor civici din raion”.
Nicolae Dandiș, primarul mun. Cahul care are o bogată experiență în mediul asociativ, ne-a declarat: „Statul de drept presupune și dreptul la libera asociere a cetățenilor și acest lucru este esențial pentru ca societatea să se dezvolte și să fie implicată în procesele decizionale și de informare, cercetare etc. Atacurile sau acuzațiile la adresa asociațiilor obștești în general, înseamnă atac la democrație, la libertățile general umane și pluralismul de opinie. Dacă există suspiciuni privind corectitudinea administrării unor granturi de către careva organizații, în acest caz, trebuie concret de vorbit sau de abordat întrebarea cu donatorii acestor organizații (sunt banii lor și ei trebuie să verifice și să decidă cum și cui acordă acești bani, transparența, obiectivele, rezultatele proiectelor etc.)”.
„Am activat mai mulți ani în sectorul neguvernamental și consider că anume datorită unei societăți civile active R. Moldova ca stat, a beneficiat nu doar de importante resurse financiare, dar și diferite forme de consultanță, asistență etc, realizând astfel lucruri, care ar fi trebuit să le facă, de fapt, instituțiile statului atât la nivel național cât și local. Sunt mai mult decât regretabile anumite declarații împotriva sectorului neguvernamental, mai ales din partea unor demnitari publici, acestea cu certitudine sunt incompatibile cu viitorul european al Republicii Moldova.” a punctat Nicoale Dandiș.
Nicolae Mocanu, președintele A.O. Perspectiva din Cahul, organizație care de 15 ani activează în sectorul „Tineret” ne-a declarat: „Surprins de această declarație și de atitudinea manifestată față de ONG-uri. AO Perspectiva se implică foarte mult pentru atragerea investițiilor la nivel de raion pentru dezvoltarea abilităților la tineri, dezvoltarea comunităților și susținerea tinerilor antreprenori cu granturi nerambursabile pentru dezvoltarea afacerii” ne-a declarat Nicolae Mocanu, președinte A.O. Perspectiva Cahul.
În timp ce critică, promovează un membru de partid în funcția de coordonator de proiect
Declarațiile domnului Cenușa sunt cel puțin bizare în situația când Consiliul raional Cahul beneficiază de fonduri nerambursabile atrase direct de ONG-uri.
Spre exemplu, în luna februarie, Marcel Cenușa, Președintele raionului Cahul emite o dispoziție prin care deleagă 3 membri din partea Consiliului raional Cahul în echipa de implementare a proiectului „Dezvoltarea și promovarea turismului verde în sectorul Dunărean al Bazinului Mării Negre (Raionul Cahul, Republica Moldova; Raionul Reni, Ucraina; Județul Galați, România)”.
Printre persoanele delegate este și Nicon Pîslari, consilier raional ajuns în consiliu pe listele PSRM. Acesta urmează, potrivit dispoziției să dețină funcția de coordonator de proiect.
Delegarea în echipa de implementare a 3 membri s-a făcut înainte ca Consiliul raional Cahul să aprobe participarea în cadrul proiectului menționat. Pe ordinea de zi a ședinței care urma să aibă loc pe 27 martie, dar care a fost amânată, figura proiectul de decizie prin care urma să fie acceptată participarea Consiliului în proiect.
Potrivit proiectului de decizie făcut public pe site-ul oficial al Consiliului raional Cahul, Aplicant la proiect este IDIS „Viitoru”, un cunoscut ONG din Chișinău, iar raionul Cahul va urma să beneficieze direct de un grant de peste 159 mii euro. Cofinanțarea din partea raionului Cahul va constitui 8%, sau 13842,40 euro. Proiectul este în faza de pregătire și încă nu este semnat contractul de grant.
O altă dispoziție de participare a Consiliului raional Cahul a fost emisă deja de Vladimir Calmîc, Vicepreședintele raionului Cahul, dat fiind faptul că Marcel Cenușă se afla pe buletin de boală, fiind anterior internat în spital cu COVID-19.
Conform dispoziției, se instituie Comitetul coordonator local pentru implementarea proiectului „Planificarea comunitară a serviciilor sociale prin dialog public”, proiect implementat de organizația People in Need.