Prin programul Bugetarea Participativă a mun. Cahul a fost soluționată o problemă în IP Cahul // VIDEO
Circa 100 mii lei au fost investiți de Primăria Cahul, prin intermediul programului Bugetare Participativă în asigurarea condițiilor din cadrul IP Cahul pentru participanții la procesele penale.
Astfel, a fost amenajată o sală multifuncțională pentru interogarea bănuiților ori a victimelor în condiții speciale și pentru discuții dintre avocat și client.
„Aceasta este o sală de așteptare multifuncțională și nume o sală de audieri pentru persoanele bănuite în careva condiții speciale și o să servească și drept cameră de odihnă. Eu, activând în calitate de ofițer de urmărire penală mai mult de 10 ani, erau situații când participanții la procesul penal, bănuiții nu aveau unde să discute cu avocatul, se petrecea pe coridoare. Am avut cazuri când din aceste considerente, bănuiții au sărit de la al doilea etaj și au încercat să evadeze de la poliție” a declarat Sergiu Costandache, Șef interimar al IP Cahul.
Sala a fost reparată și dotată cu mobilier și tehnică de calcul necesară. Totodată a fost instalat și un televizor, iar polițiștii spun că aceasta le va ușura munca cu minorii, mai ales că la nivel de țară sunt în creștere infracțiunile care vizează minorii.
„Mă bucur că grupul de inițiativă civică, cu niște lideri cu inițiativa, plini de binevoință, au identificat această problemă și au găsit cum mai bine să soluționeze aceasta problema. Mă bucur că tot grupul de inițiativă a fost alături de noi pe tot parcursul de implementare a proiectului. Sunt sigură că acest local va va schimba stereotipurile față de comisariatul de poliție căci în spatele oricărui lucrător de poliție stă un om cu integritate care apăra statul și cei care vor intra pe aceasta ușă vor simți că sunt primiți în această instituție, sunt susținuți” ne-a declarat Svetlana Ciobanu, Președinta A.O. PAS cu PAS regiunea SUD.
Programul Bugetarea Participativă este implementat pentru al doilea an în mun. Cahul, anul acesta fiind alocați 1,5 milioane lei din bugetul municipal pentru implementarea proiectelor propuse de către cetățenii municipiului. La apelul din anul curent, au fost selectate 19 inițiative.
„Țin să vă mulțumesc din numele Secției de Urmărire Penală pentru proiectul minunat care a ajuns la finalitate. Sper să fie un model pentru toată republica. Anterior erau impedimente în procesul de audieri, erau reclamații cereri din partea părților. Deja am trecut acest prag” a menționat Victor Balacci, șef secție Urmărire penală a IP Cahul.
Unul dintre membrii grupului de inițiativă care au aplicat acest proiect și a făcut ca acesta să fie implementat este David Gâscă, ofițer de urmărire penală în cadrul IP Cahul: „Toți tindem la un viitor mai bun și astăzi vreau să spun domnului primar și echipei de la primărie un sincer mulțumesc pentru tot suportul care l-am avut din partea lor”.
„Ne bucurăm atunci când vin din partea instituțiilor, cetățenilor, proiecte care au menirea de a rezolva o problemă sau a îmbunătăți condițiile de viață în localitatea noastră și ne-am bucurat foarte mult când am primit acest proiect de la IP Cahul. Eu sper ca și pe viitor astfel proiecte de colaborare comună să se realizeze împreună cu poliția, cu alte instituții. Avem această atribuție și obiectiv de bază, de a îmbunătăți viața in comunitate, ca oamenii să simtă grija, să simtă protecție” a declarat Nicolae Dandiș, primarul mun. Cahul.
De menționat că din totalul de 19 proiecte selectate spre finanțare în anul 2021, prin intermediul Bugetării Participative, 7 vizează instituții publice, iar 12 soluționează problemele sesizate direct de către cetățeni în cartierele municipiului.
Anual, din bugetul municipal este alocat cel puțin 1 procent pentru implementarea programului de Bugetare participativă.