Publică un anunț
piatasud.md

Sechestru pe criptomonede în valoare de 20.000.000 lei, într-un caz de migrație ilegală, aplicat la solicitarea procurorilor din Moldova

Sechestru pe criptomonede în valoare de 20.000.000 lei, într-un caz de migrație ilegală, aplicat la solicitarea procurorilor din Moldova
© sursa: procuratura

Procurorul General, la 20 septembrie 2024, a desfășurat ședința Consiliului coordonator al organelor de drept cu atribuţii în domeniul combaterii traficului de fiinţe umane, unde au fost discutate subiectele de actualitate pe domeniul de competența reuniunii menționate, în particular în contextul efectelor războiului din Ucraina, care afectează situația din țara noastră, inclusiv și la acest compartiment.

Printre principalele subiecte abordate au fost cazurile de rezonanță, în special transformarea Republicii Moldova în țară de destinație pentru victimele traficului de ființe umane și identificarea pro-activă a victimelor acestor categorii de infracțiuni.

În context, s-a punctat că, pentru asigurarea răspunsului propoțional al organelor de drept la noile tendințe ale traficului de ființe umane în Republica Moldova, este necesar de adaptat mecanismele de investigație și instrumentele legale, astfel încât să fie asigurată eficiența contracarării traficului de persoane când sunt exploatate victime cetățeni străini pe teritoriul țării noastre. 

O importanță deosebită în cadrul discuțiilor a fost acordată și tendinței folosirii  criptomonedelor de către grupurile criminale organizate specializate în organizarea migrației ilegale.

Astfel, în lumină a fost trecut un caz recent rezultat din investigațiile financiare paralele realizat de ofițerii din cadrul IGPF al MAI, în cadrul urmăririi penale fiind constatat că grupul criminal a organizat transportarea a peste 200 victime ale migrației ilegale.

În rezultatul investigațiilor, de comun cu procurorii, au fost aplicate sechestre pe criptomonede în sumă de peste 1.00.000 USDT, echivalentul a 20.000.000 lei. 

De remarcat că, în rezultatul ședințelor anterioare ale Consiliului, de către Procuratura Generală a fost elaborat proiectul de lege, promovat ulterior de Ministerul Justiției, care a intrat în vigoare la 07.09.2024, prin care sunt înăsprite substanțial pedepsele pentru infracțiunea de organizare a migrației ilegale, potrivit cărora persoanele recunoscute vinovate pentru comiterea acestei infracțiuni riscă pedepse de până la 12 ani închisoare (anterior până a 7 ani) și pedeapsa complimentară obligatorie sub formă de amendă de până la 400.000 lei (anterior până la 67.000 lei). Una din novațiile legislative importante la acest compartiment, introdusă în vederea alinierii legii penale a țării noastre cu cea a țărilor europene, este introducerea agravantei – dacă a existat pericolul de a cauza vătămarea gravă a integrității corporale sau a sănătății ori decesul persoanei, menită să descurajeze punerea victimelor acestei infracțiuni în situații de risc.

Potrivit Procurorului General Ion Munteanu, „Viziunea pe termen lung este să asigurăm impulsionarea activității antitrafic în Moldova, în conformitate cu strategiile europene și abordările  internaționale în acest domeniu. Traficul de ființe umane se află la răscrucea multor domenii de intervenție și, prin urmare, necesită o abordare strategică, coordonare și planificare între instituțiile de aplicare a legii.”

În cadrul ședinței, au fost puse în discuție și recomandările Raportului din 2024 al Departamentului de Stat al SUA cu privire la situația traficului de fiinţe umane în Moldova. La subiect, a fost examinată și dinamica infracţiunilor de trafic de ființe umane și crime conexe acestora, precum și executarea Planului de acțiuni pentru implementarea recomandărilor pentru Republica Moldova din Raportului privind traficul de ființe umane a Departamentului de Stat al SUA, ediția 2024 din evaluarea internațională menționată, care a fost elaborat de Cancelaria de Stat.

În cadrul discuțiilor s-a atins și un alt aspect important pe domeniul menționat și anume cel al abuzului și exploatării on-line a copiilor, care în prezent, ținând cont de evoluția tehnologiilor informaționale, constituie o preocupare importantă pentru reprezentanții instituțiilor de drept.

Subsidiar, s-a remarcat procesul de armonizare a legislației penale și procesual penale inițiat de către Procuratura Generală care a fost promovat de Ministerul Justiției, în vederea armonizării legislației naționale la Directiva UE nr. 92/11 – privind combaterea abuzului sexual asupra copiilor, a exploatării sexuale a copiilor și a pornografiei infantile.

Totodată, membrii grupului de lucru ai Consiliului au venit cu propuneri destinate să consolideze capacitățile subdiviziunilor responsabile de domeniu, în contextul reformelor instituționale realizate. În context, participanții ședinței au accentuat necesitatea colaborării interinstituționale în vederea îmbunătățirii prevederilor normative referitoare la măsurile de asigurare și protecție a victimelor infracțiunilor, inclusiv necesitatea îmbunătățirii cadrului Normativ, și anume a Legii nr.137/2016 cu privire la reabilitarea victimelor infracțiunilor – corespunzător Directivei UE 2012/29 de stabilire a unor norme minime privind drepturile, sprijinirea și protecția victimelor criminalității.

În contextul eforturilor de combatere a fenomenului traficului de ființe umane, Procuratura Generală comunică faptul că urmare a eforturilor de investigare a acestor crime și acuzare a inculpaților în judecată, în 2023 au fost condamnate peste 30 de persoane, dintre care o treime pentru trafic de copii (alte amănunte în Raportul din 2023 al activității procuraturii).

Articole similare