Publică un anunț
piatasud.md

Zilele Filmului Românesc ajung la Cahul în acest weekend

Zilele Filmului Românesc ajung la Cahul în acest weekend

Zilele Filmului Românesc se desfășoară la Cahul în acest weekend, pe 30 și 31 octombrie. Astfel, publicul va putea urmări două dintre cele mai importante filme românești ale ultimului an, dar și un film clasic. Proiecțiile vor avea loc la Teatrul Republican Muzical-Dramatic „B.P Hașdeu”, iar intrarea va fi liberă. 

După o ediţie online în 2020, ZFR au revenit în perioada 7-10 octombrie la Cinema Odeon din Chișinău, iar în această perioadă evenimentul se desfășoară și în alte localități. 

Pe 30 și 31 octombrie la Teatrul „B.P Hașdeu”din orașul Cahul vor fi proiectate trei filme.

Program: Zilele Filmului Românesc la Cahul

„BERLINER” 2020, 93 min.

Regie: Marian Crişan

Proiecție: Sâmbătă, 30 octombrie, ora 18:00

„Berliner” aduce pe ecran o prietenie ciudată între un șofer de tractor dintr-un orășel de provincie și un politician de rang înalt din București, în timpul unei campanii electorale tensionate, într-o satiră despre politică, corupție și valori morale. Titlul vine de la sintagma „Ich bin ein Berliner”, din faimosul discurs anti-comunist al lui John F. Kennedy, ținut în Berlinul de Vest, în vara lui 1963.

Trailer „BERLINER”

„UN FILM CU O FATĂ FERMECĂTOARE” 1966, 90 min.

Regie: Lucian Bratu

Proiecție: Duminică, 31 octombrie, ora 17.00

Filmul, emblematic pentru perioada anilor `60, are în prim-plan o tânără (Margareta Pâslaru) care a picat examenul la teatru şi îşi foloseşte farmecul personal pentru a dovedi că poate fi actriţă. Astfel, ea încearcă să se apropie de mai mulţi bărbaţi: un regizor de filme publicitare, un inginer descoperit la întâmplare în cartea de telefon şi un regizor secund.

Trailer: „UN FILM CU O FATĂ FERMECĂTOARE”

„#DOGPOOPGIRL” 2021, 78 min.

Regie: Andrei Huțuleac

Proiecție: Duminică, 31 octombrie, ora 20:00

Alina Moga e angajată a unei bănci din București, are o viaţă personală haotică, dar destui bani cât să-şi poată asigura o oarecare fericire. Calmul aparent al existenţei sale este zdruncinat în urma deciziei de a adopta un câine maidanez care regurgitează mâncare pe podeaua unui vagon de metrou. Incidentul este filmat de un adolescent şi postat pe o reţea de socializare. Haosul se dezlănţuie. 

Trailer „#DOGPOOPGIRL” 

Invitatul special al ediției din acest an este unul din actorii reprezentativi ai Noului Cinema Românesc, actorul de origine basarabeană Ion Sapdaru. La Chișinău, în cadrul secțiunii Focus au fost proiectate trei filme cu Ion Sapdaru în rolul principal: „A fost sau n-a fost?” (2006), de Corneliu Porumboiu, „California Dreamin` (Nesfârşit)” (2007), de Cristian Nemescu și „Berliner” (2020), de Marian Crişan, care va fi proiectat și la Cahul.

Secţiunea Retro îi aduce un omagiu regizorului Lucian Bratu (1924-1998). La Chișinău au fost proiectate două filme importante din cariera sa: „Un film cu o fată fermecătoare” (1966), care o are în rolul central pe Margareta Pâslaru, şi „Angela merge mai departe” (1981), unde interpreta principală este Dorina Lazăr. Primul va putea fi văzut la Teatrul „B.P. Hașdeu”. 

Spectatorii din Cahul vor putea vedea și filmul „#dogpoopgirl” (2020), de Andrei Huţuleac, regizor al noului val de cineaști care se bucură de succes la nivel internațional. Pelicula va fi proiectată pe 31 octombrie.

Zilele Filmului Românesc au avut loc la Chișinău, Nisporeni, Călărași, Bălți și continuă, în următoarea perioadă, la Cahul și Soroca. 

Zilele Filmului Românesc reprezintă un eveniment organizat de Asociaţia Cineaştilor Independenţi „Alternative Cinema” din Republica Moldova și casa de producţie Rova Film din România.

Articole similare