Zona Lacului Sărat se propune a fi concesionată sau vândută

Zona Lacului Sărat se propune a fi concesionată sau vândută

La patru mai 2012, la Cahul se lansa promițător un proiect de reabilitare a sursei de apă minerală Lacul Sărat. 

Aici, încă din perioada sovietică, fuseseră descoperite zăcăminte de apă cu proprietăți unice, care ajută la tratarea maladiilor aparatului locomotor, sistemelor nervos și sangvin. Lacul, care existase din 1963, a ajuns în paragină din cauză că nu mai fusese folosit din 1984, când în oraș s-a deschis Sanatoriul ”Nufărul Alb”, ai cărui pacienți sunt tratați și astăzi cu această apă. Sanatoriul extrage apa printr-o sondă proprie.

În anul 2017, bazinul Lacului Sărat și terenul aferent amenajat au fost transmise Primăriei Cahul. La mai bine de 4 ani de zile de la finisarea lucrărilor, Lacul așa și nu funcționează, sonda așa și nu a mai fost forată, iar bazinul degradează pe zi ce trece. 

Autoritățile locale , după mai bine de 2 ani de încercări eșuate de a obține concesionarea zăcământului de apă minerală Cahul, încearcă să găsească alte soluții privind dezvoltarea zonei și valorificarea celor peste 11 milioane de lei investitți în Lacul Sărat

De la business municipal la identificarea investitorilor  

Recent, primăria mun. Cahul a organizat o consultare publică cu agenții economici și consilierii municipali în care s-a abordat problema Lacului Sărat. Consultarea a avut scopul de a afla cum vede mediul de afaceri posibilitatea dezvoltării zonei, și care ar fi cea mai avantajoasă soluție pentru a mișca din loc proiectul. 

Primarul mun. Cahul, Nicolae Dandiș, a informat despre faptul că la ziua de azi, doar pentru a asigura forarea sondei și asigurarea accesului la apa minerală curativă sunt nevoie de circa 5 milioane de lei. Aici se mai adaugă și costuri adăugătoare pentru lucrările de. reabilitare a bazinului Lacului Sărat. 

O soluție propusă a fost demararea acțiunilor de identificare a unui/nor potențiali investitori și concesionarea sau vânzarea terenului. 

„În baza consultărilor, principalele concluzii pe care le-am prezentat din punct de vedere juridic și principalele angajamente ale administrației locale.  Noi trebuie să depunem eforturi sporite pentru ca să mergem pe dezvoltare acestui proiect este: fie concesionarea pe termen lung sau chiar vânzarea acestei zone către un potențial investitor. La următoarea ședință a consiliului municipal vom propune să adoptăm deciziile care țin de comasarea sectoarelor de teren, comasarea bunurilor de pe acest teren. Al doilea aspect este exploatarea zăcământului și aici mă refer la discuția cu un potențial investitor care va investi în acel teren, și ulterior condițiile de exploatare a zăcământului fie printr-un parteneriat public privat sau concesionarea exploatării zăcământului” ne-a declarat Nicolae Dandiș.

Vasile Vanțevici: Ajungem la punctul când avem sonda și avem apa, dar sonda și apa nu ne  mai trebuiește 

Vasile Vanțevici, consilier municipal independent, a menționat în cadrul consultărilor că astăzi acest proiect mai prezintă o oarecare valoare, dar peste jumătate de an acesta nu va mai reprezenta nici o valoare și municipiul va rămâne cu 11 hectare de teren în paragină. 

„Nu o să deschidem parantezele cum s-au pus punctele și virgulele ca să ajungem la ceea la ce am ajuns astăzi. Dacă la început era o dinamică și mergea tot normal, am avut bazinul și operativ se putea de forat sonda, la zi, suntem în situația că parcă unele bariere în forarea sondei decad, dar ajungem la punctul când avem sonda și avem apa, dar sonda și apa nu ne  mai trebuiește.  Noi nu avem capacități financiare acum de a restabili bazinul Lacului Sărat, unde ne mai trebuiesc încă 6-7 milioane de lei. Dacă în stat circulă banii trebuie să fie oameni care îi au mulți. Banii aceștia sunt în sectorul privat. Acum trebuie să identificăm soluția: sau vindem sau dăm în concesiune. Noi la ziua de azi trebuie sa conștientizăm faptul că nici noi, nici statul bani nu avem” a declarat Vasile Vanțevici. 

Nicolae Dandiș, la rândul său a mai menționat că este voință din partea municipalității ca acest proiect să fie dezvoltat, dar e nevoie de un consens larg în societate la acest subiect pentru ca poate influența pozitiv dezvoltarea economică localo, regională.

„Mai mult timp se vorbea de un monopol sau control exclusiv din partea municipalității. este o investiție mare și este nevoie ca din partea noastră sa creăm toate condițiile pentru a atrage un investitor și acest proiect să prindă viață”  ne-a mai declarat Nicolae Dandiș.

La consultări au fost prezenți mai mulți agenți economici.

Vasile Petrenco: „Este un proiect unicat în Republică care a fost compromis în totalitate”

„Noi când am lansat ideea 20 de ani în urmă speram că în 5-7 ani să realizăm proiectul. Acum am ajuns la bătrânețe și riscăm să nu mai facem băi acolo… trist. Ăsta a fost un obiect și este unicat în Republică care a fost compromis în totalitate. Au fost piedici foarte mari. Eu am fost la Sovata, am discutat cu reprezentanții acelei firme care gestionează lacul și ne-au spus că s-a dat în concesiune. Lacul funcționează, funcționează extraordinar. Aveau câte 40 mii de turiști în oraș. La lac sunt de la 3 până la 5 mii de vizite pe zi. Eu aș propune o variată concretă: pentru un investitor local sau străin, se poate timp de jumătate de an de scos obiectul la concesiune asa cum este el, de cautat, de ținut oferta jumătate de an. Dacă se găsește investitor se negociază condiții concrete” a declarat în cadrul discuțiilor Vasile Petrenco, unul dintre promotorii proiectului de reabilitare a Lacului Sărat din Cahul.  

Ștefan Bratu: Din partea guvernării centrale pentru acest Lac și pentru  proiectul acesta a avut o atârnare rece sau chiar indiferentă

Ștefan Bratu, fost primar al orașului Cahul, președinte al raionului și consilier în câteva mandate consecutive a declarat că este importantă implicarea guvernului în procesul de dezvoltare a zonei și că ar fi binevenit o vizită de lucru în teritoriu cu accent pe acest subiect, dar a punctat și o potențială problemă ecologică care poate apărea la dezvoltarea Lacului Sărat. 

„Nu este o apă simplă, este o apă care va crea mari impedimente. Apa care va fi evacuată din Lacul Sărat este o apă specifică. Asta este primul punct care trebuie pus la bază. Mai departe putem vorbi de dezvoltare. Sunt 11 hectare de teren și e clar că nici un agent economic nu îl va putea dezvolta singur. Trebuie să fie un plan general al proiectului care trebuie parcelat după solicitare și scos la concurs pentru mai mulți agenți economici. De mulți ani din partea guvernării centrale pentru acest Lac și pentru  proiectul acesta a avut o atârnare rece sau chiar indiferentă” a declarat Ștefan Bratu. 

„Ne dăm seama și suntem conștienți că această investiție va fi pe etape, dar oricare agent economic privat va vrea seriozitatea și un angajament din partea administrației și credibilitatea acestei investiții din punct de vedere a zăcământului și statutul acestui proiect. Nu ne permitem să mergem pe varianta parcelărilor mici pe care s-a mers anterior. Există teren, exista zăcământ, sper în curând vom avea rezultatele analizei apei  care se află la circa 500 m adâncime. O dată cu aceste analize va fi argumentul cheie pentru potențialii investitori” a punctat Nicolae Dandiș.

Conform legislației naționale, gestionarul bunurilor publice în unitatea administrativ-teritorială este  consiliul local. Orice decizie care vizează bunurile proprietatea publică este aprobată de consiliul local. 

În anul 2019, redacția ziuadeazi.md împreună cu Viorica Zaharia au realizata o investigație despre mersul acestui mare proiect investițional și problemele întâlnite în cadrul implementării acestuia.

Articole similare