Publică un anunț
piatasud.md

ANSA vine cu recomandări privind procurarea citricelor

ANSA vine cu recomandări privind procurarea citricelor

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a formulat o serie de recomandări pentru consumatorii care procură citrice în perioada rece a anului, transmite MOLDPRES.

Astfel, potrivit ANSA, la plasare pe piață, citricele nu conțin reziduuri de pesticide ce depășesc limitele maxime admisibile. Totuși, cantități mici de pesticide autorizate, precum tiabendazolul și imazalilul, pot fi prezente pe cojile acestora. Pesticidele sunt aplicate pe coaja citricelor pentru combaterea bolilor cauzate de mucegaiuri sau bacterii, iar consumul regulat al acestora poate prezenta risc pentru sănătatea umană. În aceste condiții, inspectorii ANSA recomandă evitarea consumului cojilor de citrice, atât la prepararea băuturilor, cât și a deserturilor.

Consumatorii sunt îndemnați să procure citrice doar din locuri special amenajate, iar fructele să fie curate, întregi, sănătoase, fără urme de mucegai, fără deteriorări cauzate de dăunători sau de îngheț. Totodată, vânzătorii sunt obligați să informeze consumatorii cu privire la substanțele chimice utilizate la prelucrarea citricelor.

Specialiștii recomandă ca, înainte de consum, citricele să fie înmuiate în apă timp de 30-60 de minute. Cei care nu dispun de acest timp, pot adăuga bicarbonat de sodiu în apă și să lase fructele în soluția creată 10-15 minute, după care să le spele bine sub apă curgătoare.

Pe parcursul anului 2023, inspectorii ANSA vor preleva 400 de probe de produse alimentare de origine vegetală pentru monitorizarea respectării limitei maxime admisibile a reziduurilor de pesticide.