Publică un anunț
piatasud.md

Un click spre facultate: Admiterea la universitate se mută online!

Un click spre facultate: Admiterea la universitate se mută online!

Din acest an, înscrierea la toate universitățile din țară se va face exclusiv online. Ministrul Educației, Dan Perciun, a precizat că acum se fac ultimele ajustări la sistemul e-Admitere – o platformă unică, unde vor fi depuse dosarele. Candidații vor avea posibilitatea să aplice la maxim trei universități și la câte trei specializări în fiecare dintre acestea. Rectorii consideră că trecerea la mediul online și centralizarea depunerii dosarelor va optimiza procesul de admitere, transmite moldova1.md

Ministerul Educației și Cercetării este în plin proces de implementare a soluției tehnice pentru ca admiterea la universitate, în acest an, să fie exclusiv online.De asemenea, candidații vor putea depune dosarul la cel mult trei universități, având un număr de contact și un email. Tinerii se vor deplasa fizic la universități doar la etapa a doua de după înmatriculare, când vor prezenta diploma și vor semna contractul de admitere.

„Un obiectiv destul de ambițios. Am zis că nu mergem să pilotăm, mergem direct în implementare pentru toate universitățile. Trebuie să avem o primă variantă a sistemului la începutul lunii iunie, să-l testăm pe parcursul lunii iunie și în iulie să meargă în producție. Așa că de pe acum e bine să cunoască toată lumea că sistemul de aplicare, de înregistrare, de depunere a dosarelor la universitate în acest an va fi online”, a notat ministrul Dan Perciun.

Pentru a participa la concursul de admitere, viitorii studenți vor trebui să-și facă un cont în sistemul informațional unic e-Admitere introducând doar codul personal din buletinul de identitate. Sistemul va genera și extrage date din bazele deja existente, inclusiv diploma de bacalaureat sau cea de absolvire a colegiului, cu toate notele. Excepție vor face potențialii studenți din stânga Nistrului, despre care nu există date în sistemele guvernamentale. Ei vor trebui să includă diplomele cu note. Potrivit ministrului Educației, Dan Perciun, sistemul e-Admitere va fi testat pe parcursul lunii iunie, iar din iulie va fi folosit pentru depunerea dosarelor.

„Nu o să mai existe posibilitatea depunerii fizice a dosarelor. Toată lumea având un telefon mobil o să poată să se înregistreze la universitate în acest an. Un obiectiv destul de ambițios. Am zis să nu pilotăm, mergem direct în implementare în toate universitățile”, a precizat ministrul.

Tinerii care nu au posibilități tehnice să depună cererea online vor merge la universități, unde vor fi ghidați să o facă. Potrivit Ministerului Educației, digitalizarea și centralizarea procesului de admitere va reduce cheltuielile, va simplifica procesul de înscriere și va exclude formarea rândurilor la centrele de admitere. Sistemul informațional unificat e-Admitere a costat peste 790.000 de dolari.

Banii au fost alocați de Ministerul Educației în cadrul unui proiect finanțat de Asociația Internațională pentru Dezvoltare. Trecerea pe online a procesului de înscriere în universități urma să se producă încă anul trecut, dar, pentru că nu toate universitățile au fost pregătire, admiterea a avut loc în format mixt: atât online, cât și fizic.

Articole similare