Publică un anunț
piatasud.md

Bursa pentru formarea profesională a șomerilor se va majora

Bursa pentru formarea profesională a șomerilor se va majora

Bursa pentru șomerii înmatriculați la cursuri de formare profesională se majorează. Potrivit unui proiect adoptat în lectură finală de Parlament, cuantumul acesteia crește de la 15% la 35% din salariul mediu pe economie pentru anul precedent, transmite IPN.

În conformitate cu modificările operate în legislație, șomerii care inițiază o afacere vor primi o subvenție majorată – de la 50% la 80%, dar nu mai mult de 20 de salarii medii pentru anul precedent, din cheltuielile necesare pentru înființarea afacerii. 

Totodată, urmează a fi exclus termenul de 3 luni după demisie sau concediere, la expirarea căruia persoanele care beneficiază de indemnizații de eliberare din serviciu au dreptul de a beneficia de ajutorul de șomaj.

În același timp, se reduce, de la 18 la 12 luni, termenul de angajare și menținere a locului de muncă de către angajatorii care beneficiază de subvenționarea costurilor pentru crearea sau adaptarea locului de muncă pentru persoanele cu dizabilități.

Concomitent, va fi simplificată procedura de obținere a licenței pentru activitatea de plasare în câmpul muncii în străinătate a cetățenilor Republicii Moldova, precum și ajustări referitoare la suspendarea acestei licențe.

Articole similare