Publică un anunț
piatasud.md

Cetățenii sunt pasivi în procesul de consultare a bugetelor locale. Ce spun autoritățile // VIDEO

Bugetul este cel mai important document financiar pentru o localitate, iar formarea acestuia implică și participarea cetățenilor. Bugetul municipal Cahul a fost supus audierilor publice la data de 6 decembrie, dar interesul publicului față de aceste audieri a fost unul minim. La eveniment au participat doar angajații primăriei, consilieri municipali și câțiva reprezentați ai societății civile. 

„Chiar dacă participarea e foarte slabă, fizic, vreau să spun că sunt foarte multe propuneri care vin pe rețelele de socializare, chiar mie particular. Pentru noi mai puțin e important prezența la anumit eveniment dar participarea, ca oamenii să vină cu un mesaj pe emailul primăriei, în privat. Am foarte multe mesaje de acest gen și asta spune că cetățenii prezintă că sunt interesați. Eu nu văd problema în sine în participarea foarte slaba la audieri, sunt multe alte căi cum cetățenii pot să se expună” ne-a declarat Nicolae Dandiș, primarul mun. Cahul.

Totodată, Primarul a menționat că cetățenii pot încă înainta propuneri pentru proiectul bugetului pe mailul oficial al primăriei Cahul 

„Îndemn cetățenii să fie activi, să vină cu sugestii și propuneri. Oricum toate aceste informații ajung la mine, vor ajunge spe examinare în proiectul de buget” a punctat Nicolae Dandiș.

CITEȘTE ȘI: Află care sunt prioritățile de investiții a Primăriei Cahul pentru anul 2022

Am discutat și cu un consilier municipal independent despre cauzele neimplicării cetățenilor în discutarea bugetului local. 

„Cred că în ziua de astăzi omenii au o percepere destul de complicată față de APL și inclusiv față de buget. Cred că e greu să înțeleagă și asta e realitatea cu care trebuie să lucrăm. Trebuie să ajutăm cetățenii să înțeleagă cheltuielile, conceptul bugetului, să le explicăm în cuvinte mai simple ce înseamnă buget. Cetățenii nu au încredere că vocea lor parte influența ceva. Este un fenomen național. Administrațiile publice locale dar și centrale nu se bucură de o încredere foarte mare din partea cetățenilor ce tine de participare” ne-a declarat Dmitrii Moruz, consilier municipal independent. 

CITEȘTE ȘI: Primăria Cahul anunță audieri publice a proiectului bugetului pentru anul 2022

Aceiași pasivitate a cetățenilor a fost constatată și pe 9 decembrie, la audierea publică a bugetului raionului Cahul pentru anul 2022. 

La audieri au participat doar reprezentanții societății civile și primarul mun. Cahul. În rest, cei prezenți erau angajații Consiliului raional Cahul. 

„Banii publici sunt banii tuturor, dacă s-ar conștientiza în societate că banii publici sunt banii tuturor, cetățenii ar avea o altă atitudine. Pentru un cetățean ar trebui să fie interesant cum se cheltuie banii publici. Acele opinii care ar fi venit din partea cetățenilor ar fi luate în calcul și comunitatea ar fi la curent cum se cheltuie acești bani” ne-a declarat Marcel Cenușa, președintele raionului Cahul. 

La ședința privind audierile publice, din partea societății civile au participat activ membrii Consiliului Raional pentru Participare (CRP) Cahul, structură participativă care întrunește 19 organizații nonguvernamentale active din raionul Cahul. 

„Locuitorii satelor trebuie să participe la aceste dezbateri pentru că aici se decide soarta finanțărilor pentru anul viitor. Oamenii nu trebuie să stea într-o parte de acesta proceduri. Posibil cetățenii nu cunosc în ce costă acest element al democrației participative, dar eu cred că o dată cu participarea fiecare va înțelege mult mai bine și va fi mult mai cointeresat”. 

Bugetul raionului Cahul urmează să fie aprobat la ședința din 16 decembrie a Consiliului raional Cahul. 

CITEȘTE ȘI: Consiliul raional Cahul anunță consultarea proiectului bugetului pentru anul 2022

Material realizat în cadrul unui proiect sponsorizat de Fundația Thomson Reuters ca parte a Asistenței pentru mass-media independentă din statele Parteneriatului Estic, care este finanțat de Biroul pentru Dezvoltare, Comunitate și Dezvoltare al Regatului Unit.

Articole similare