Publică un anunț
piatasud.md

Expoziția „Children telling stories”, inaugurată la Cahul: 18 adolescenți refugiați din Ucraina, dar și din comunitate și-au expus trăirile în fotografie

Expoziția „Children telling stories”, inaugurată la Cahul: 18 adolescenți refugiați din Ucraina, dar și din comunitate și-au expus trăirile în fotografie

18 lucrări fotografice ale adolescenților refugiați din Ucraina în orașul Cahul, precum și a celor din localitatea-gazdă au putut fi admirate în cadrul expoziției „Children telling stories”, ediția a II-a, inaugurată pe 11 iunie 2024 în incinta Palatului de Cultură „N. Botgros” din Cahul.

Proiectul le-a oferit participanților o oportunitate unică de a-și exprima sentimentele și experiențele prin intermediul fotografiei. Timp de 24 de ore, adolescenții au avut la dispoziție aparate foto pentru a surprinde locurile, lucrurile și ființele care le aduc liniște și confort. Ulterior, au selectat o singură fotografie semnificativă și au descris în propriile cuvinte mesajul pe care au dorit să îl transmită prin imagine.

Maxim, unul dintre participanți, a menționat că a fost o ocazie perfectă pentru a explora împrejurimile orașului Cahul și i-a îndemnat pe ceilalți adolescenți să iasă mai des din casă.

„Să aveți parte de multă răbdare și stăruință, mai ales pentru că datorită acestor calități veți avea parte de succes. Dar, totodată, învățați să vă bucurați de prezent și să apreciați natura care vă înconjoară”, a mai adăugat Maxim.

Aflându-se la a doua ediție, proiectul continuă să fie un exemplu de conexiune între adolescenții refugiați și cei din comunitate, fiind o oportunitate suplimentară de interacțiune, integrare și creare de relații de prietenie.

„Sunt recunoscătoare tuturor participanților pentru vocea lor, pentru viziunea lor asupra localității
în care trăiesc, pentru lumea lor interioară exprimată prin fotografie”, a subliniat Daniela Sîmboteanu, președinta CNPAC, adăugând că proiectul este unul de suflet pentru organizație, întrucât demonstrează încă o dată impactul pozitiv a acestuia asupra adolescenților.

Unul dintre obiectivele principale ale proiectului constă în promovarea integrării sociale și culturale a adolescenților refugiați în comunitatea lor gazdă, evidențiind modul în care aceștia văd și se conectează cu mediul înconjurător.

„Mulțumim adolescenților și adolescentelor care au luat parte în acest proiect, vă mulțumim pentru faptul că ne-ați permis să vedem o parte din viața voastră de zi cu zi, să vedem cum vă simțiți. Sperăm că veți continua să vă dezvoltați abilitățile obținute în cadrul acestei experiențe”, a adăugat Ana Kreminic, șefa programe PLAN International Moldova.

Inaugurarea expoziției a culminat cu un panel de întrebări-răspunsuri, moderată de Gheorghe Stoianov, facilitator în cadrul proiectului, care a motivat participanții să povestească detalii despre lucrările lor, despre lecțiile învățate în urma participării.

„Acest exercițiu sper să vă fie de ajutor și în viitor, întrucât vă oferă oportunitatea de a dezvolta o gândire mai analitică, de a observa locul în care vă petreceți timpul, de a vă bucura de mici detalii, dar și de a vă argumenta punctul de vedere și de a vorbi în public”, a adăugat Gheorghe.

Proiectul „Children Telling Stories”, implementat de către Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii (CNPAC) cu suportul financiar al partenerului PLAN International în perioada mai-iunie 2024, a oferit tinerilor refugiați din Ucraina, stabiliți în Cahul, precum și tinerilor din comunitatea gazdă, o platformă de exprimare a trăirilor și experiențelor personale prin intermediul fotografiei.

Expoziția va putea fi vizitată și pe data de 16 iunie curent, în Parcul Alunelul din Chișinău, unde UNHCR va organiza un eveniment tematic dedicat Zilei Mondiale a Refugiaților, marcată anual la 20 iunie.

Articole similare