Publică un anunț
piatasud.md

Gândirea critică poate demonta sperietorile electorale

Gândirea critică poate demonta sperietorile electorale

În campaniile electorale, politicienii și partidele politice din R. Moldova promovează diferite mesaje populiste, sperietori și dezinformări pentru a manipula alegătorii, în speranța că în așa fel vor putea obține mai multe voturi. Precedentele alegeri au arătat că unele sperietori prind la public, în mare parte din cauza capacității reduse de analiză a informației.  

Alegerile prezidențiale din anul 2016 au fost marcate de dezinformarea despre „invazia a 30 de mii de sirieni”, iar pentru că mulți oameni au crezut în acest fals grosolan, sperietoarea despre „străinii care vor veni în țară” a continuat să fie exploatată de politicieni în alte alegeri. Același fals este promovat și în actuala campanie electorală.

Un alt mesaj fals, promovat intens de unele forțe politice, este că oponenții vor închide școlile, vor lichida satele și raioanele sau vor elimina limba rusă din curricula școlară. O altă sperietoare este că familia și valorile tradiționale ar fi în pericol, iar utilizarea termenilor „mamă” și „tată” ar putea fi interzisă. Toate aceste mesaje false adâncesc anumite stereotipuri și prejudecăți și induc în eroare alegătorii care nu întotdeauna pot să discearnă informația obiectivă de una distorsionată.

Să avem înțelepciunea de a separa grâul de neghină

Sorina Macrinici, directoare de programe la Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM), spune că prin aceste mesaje politicienii urmăresc dezbinarea societății și vor să câștige capital politic. „Aceste teme, în realitate, nu sunt o problemă pentru oameni. În Moldova familia tradițională demult înseamnă și bunicii care cresc nepoții pentru că părinții acestora muncesc peste hotare. Migrația continuă a moldovenilor demult a schimbat conceptul de „străin”, uneori moldovenii chiar se simt străini în propria țară. Guvernul se laudă cu granturile și împrumuturile străine și le consideră o realizare, dar granturile primite de ONG-uri în campania electorală sunt calificate adesea ca influență străină”, spune experta CRJM. Ea consideră că politicienii ar trebui să promoveze drepturile tuturor alegătorilor și să aibă un discurs respectuos: „Este important să fim prudenți ce informație consumăm și să nu cădem pradă falselor narațiuni. De noi depinde dacă vom rămâne divizați sau vom avea înțelepciunea de a analiza și a separa grâul de neghină”.

Alegătorii din România, la fel, sunt expuși falsurilor și mesajelor populiste în alegeri. Septimius Pârvu, expert în bună guvernare și procese electorale​ al organizației „Expert Forum” din București, afirmă că în România tot timpul au existat partide care au rostogolit falsurile despre străini și despre pericolele la adresa familiei tradiționale​. „Acest discurs a fost prezent nu neapărat la partidele extremiste, dar și la partidele mari care au fost la guvernare în ultimii ani. În 2018 am avut și acel referendum la tema familiei tradiționale, care a picat rușinos pentru inițiatori, deoarece prezența la vot a fost mai mică de 20 la sută”. La ultimele alegeri parlamentare din România, unele forțe politice, la fel, au jonglat cu mesaje că „vin străinii să fure țara„ sau cu discursuri împotriva minorităților sexuale, încercând să manipuleze acea parte a electoratului care nu posedă cunoștințe politice. „Este foarte greu de scăpat de acest gen de discurs. Organizațiile non-guvernamentale încearcă prin proiecte sau prin alte inițiative să lucreze pe zona educației politice sau a educației media, însă nu e de-ajuns. Atât în România, cât și în Republica Moldova, dar și în multe alte țări sistemul de educație nu este pregătit să răspundă acestor provocări și nu stimulează dezvoltarea gândirii critice”, constată Septimius Pârvu.

Pe de altă parte, expertul român spune că politicienii și partidele trebuie să aibă un discurs civilizat și responsabil. „Ca votanți, trebuie să analizăm dacă mesajul pe care l-a trimis partidul este unul realist. Dacă alegem pe cineva, nu trebuie să ne uităm la gen, vârstă, dacă are sau nu are copii. Să ne uităm cine este persoana respectivă și dacă ea poate să ne guverneze și să spargă niște scheme de corupție. Să ne uităm în jur foarte pragmatic și să vedem dacă ne place țara în care locuim, dacă legile pe care le-au adoptat oamenii dintr-un anumit partid sunt bune pentru noi sau nu, dacă oamenii care ne conduc sunt onești și integri. Să analizăm bine și să facem alegerea pentru propriul nostru viitor”, conchide Septimius Pârvu.

Lilia Zaharia

Stopfals.md

Acest articol este publicat de  Asociația Presei Independente (API), în cadrul proiectului „Dezvoltarea gândirii critice în rândul populației rurale, elevilor și viitorilor profesori”, finanțat de Ambasada SUA. Opiniile exprimate în cadrul proiectului aparțin autorilor proiectului și nu corespund neapărat celor ale Ambasadei SUA.

Articole similare