Publică un anunț
piatasud.md

Societatea civilă solicită audieri publice privind majorarea tarifelor la apă!

Societatea civilă solicită audieri publice privind majorarea tarifelor la apă!

În prisma solicitării Întreprinderii Municipale „Apă – Canal” Cahul de a propune Consilierilor orăşeneşti de a majora tarifele la apă şi canalizare pentru consumatorii din Cahul, redacţia ziuadeazi.md a solicitat părerea reprezentanţilor societăţii civile din oraş vizavi de această situaţie. 

Igor Schin, Jurist-consultant IDOM: „Rolul APL este de a îmbunătăţi nivelul de trai dar nu de al îngreuna.”

„Este paradoxal că preţul apei în oraşul Cahul este mai mare decât în Chişinău, cu toate că oraşul Cahul se află la un pas de râul Prut. Populaţia oraşului Chişinău are un acces mai sporit către un salariu mai bun şi decent pentru viaţă, ceea ce nu este la Cahul” a declarat domnul Schin.

Igor Schin a mai adăugat: „Înainte de a majora tarifele ar trebuie sa fie consultaţi cetăţenii, conform legislaţiei, transparenţa decizională trebuie asigurată totalmente. Rolul APL este de a îmbunătăţi nivelul de trai dar nu de al îngreuna”.

Nicolae Dandiş, directorul Centrului „Pro-Europa” Cahul: „Cel mai dureros subiect a fost şi este că cca 40 % pierderi în reţea se includ în tarif”

Solicitat de ziuadeazi.md, domnul Nicolae Dandiş a menţionat: „Cel mai dureros subiect a fost şi este că cca 40 % pierderi în reţea se includ în tarif, cineva trebuie să plătească şi din păcate cade pe consumatorii conştiincioşi.

O altă problemă majoră este presiunea creditului de la Banca Mondială care stă pe spatele întreprinderii, iar banii care ar fi putut compensa pierderile trebuie să meargă acum pe plata dobânzii creditului, iar peste doi ani va trebui de întors eşalonat prima tranşă de peste două milioane de dolari. Dacă nu se adoptă careva decizii acum, intervenţiile vor fi şi mai radicale”.  

Pentru a soluţiona cumva situaţia, domnul Dandiş a menţionat că: „În primul rând este foarte important de comunicat cât mai mult cu oamenii, prin presă, dar şi ar putea fi organizate, spre exemplu, focus-grupuri. În al doilea rând să fie examinată posibilitatea de a trece la alte metode de tratare a apei decât cu reactive chimice şi clor”.

„În situaţia dată, cu siguranţă în tarif nu trebuie să fi inclusă deloc categoria – rentabilitate. De asemenea, stabilirea unui program de dezvoltare a întreprinderii pentru mai mulţi ani care să ia în calcul şi posibilitatea extinderii reţelei” a mai adăugat domnul Dandiş.

Potrivit sursei, este nevoie şi de identificarea de fonduri nerambursabile pentru modernizarea întreprinderii şi a infrastructurii reţelelor astfel ca Primăria să găsească surse suplimentare în buget pentru a compensa pierderile fără să majoreze tarifele având în acest fel mai mult de câştigat şi ca imagine şi ca efect asupra la cât mai mulţi cetăţeni.

Victoria Ivancioglo, A.O. Perspectiva: „Noi, societatea civilă, aveam dreptul de a ne implica în procesul decizional…”

„În primul rând trebuie sa vedem care este poziţia instituţiei care propune aceste majorări, care este motivaţia sa, şi în al doilea rând este foarte important ca cetăţenii să fie consultaţi referitor la acest subiect” a precizat doamna Ivancioglo.

Victoria Ivancioglo a mai declarat: „Noi, societatea civilă, aveam dreptul de a ne implica în procesul decizional, şi nu numai atunci când decizia este luată dar în procesul când aceasta decizie este dezbătută, pentru a vedea care sunt motivele unei astfel de decizii, pentru a ajunge la un consens şi a alege o variantă favorabilă, în primul rând, pentru cetăţeni”.

Articole similare