Publică un anunț
piatasud.md

Gazul se ieftinește. Noile prețuri aprobate de ANRE

Gazul se ieftinește. Noile prețuri aprobate de ANRE

La data de 2 mai 2024, Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat, în ședință publică, prețurile reglementate pentru furnizarea gazelor naturale de către S.A. „Moldovagaz”, în contextul obligației de serviciu public anumitor categorii de consumatori finali și pentru furnizarea de ultimă opțiune.

ANRE a analizat documentele justificative prezentate de către S.A. „Moldovagaz” și a constatat existența factorilor obiectivi care au determinat solicitarea de revizuire a prețurilor reglementate a gazelor naturale furnizate pentru anul 2024, și anume reducerea prognozei prețului mediu anual de procurare a gazelor naturale, de la 518 $/1000 m3 la 482,5 $/1000 m3.

Totodata, au fost actualizate prețurile estimative de achiziție a gazelor naturale de către S.A. „Moldovagaz” pentru perioada mai-decembrie 2024, ca urmare a rezultatelor licitației petrecute pe platforma de tranzacționare a BRM East Energy, prin care S.A. „Moldovagaz” va achiziționa gaze naturale în luna mai de la S.A. „Energocom”, cât și a prognozelor de preț a indicelui TTF până la sfârșitul anului.

Prin urmare, consumatorii casnici vor achita pentru 1m3 de gaze naturale cu 1,24 lei (fără TVA) mai puțin decât prețul actual.

De asemenea, în conformitate cu noile prevederi incluse în Legea cu privire la gazele naturale, au fost determinate prețurile reglementate la gazele naturale furnizate în contextul obligației de serviciu public de ultimă opțiune.

Noile prețuri vor intra în vigoare la 3 mai 2024, data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Articole similare