Publică un anunț
piatasud.md

Vei reuși și tu! Cum UE susține femeile antreprenoare din Moldova

Vei reuși și tu! Cum UE susține femeile antreprenoare din Moldova
© sursa: agrobiznes.md

Uniunea Europeană este foarte activă în susținerea dezvoltării afacerilor noi, în special în rândul femeilor și în regiunile Moldovei, adesea cu accent pe zonele rurale și dezavantajate. Deci nu este obligatoriu să locuiești la Chișinău, să ai studii universitare sau o afacere deja activă pentru a primi sprijin din partea UE – dimpotrivă! 

UE sprijină un număr de programe de sprijin pentru afaceri care oferă know-how, ajutor practic și chiar finanțare pentru a vă ajuta să vă începeți afacerea – de fapt, puteți ajunge să profitați de mai multe dintre ele!

Iată câteva exemple:

Programul Femei în Afaceri, implementat de Organizația pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) oferă instruire și ghidare pentru a pregăti femeile care planifică să inițieze o afacere, precum și granturi.

Rețeaua incubatoarelor de afaceri în 10 regiuni din Moldova oferă consultații și mentorat pentru afaceri, consultanță de ordin juridic și sprijin contabil, seminare și cursuri privind modul de inițiere a unei afaceri, întocmirea unui plan de afaceri, comunicarea cu clienții sau penetrarea piețelor externe.

Programul Mayors for Economic Growth (Primarii pentru Creștere Economică) sprijină autoritățile locale în dezvoltarea creșterii economice și crearea locurilor de muncă. Printre zecile de autorități locale care s-au înscris în Moldova, trei – Edineț, Găgăuzia și Cimișlia – derulează proiecte de pionierat, inclusiv sprijin pentru noii antreprenori cu facilități de instruire și dezvoltare a afacerilor, asigurând accesul egal al femeilor la oportunitățile de dezvoltare.

Antreprenorii moldoveni au acces și la programul UE COSME, care oferă subvenții pentru dezvoltarea ÎMM-urilor și finanțează, de asemenea, Rețeaua Întreprinderilor Europene, care ajută ÎMM-urile din Moldova să găsească parteneri de afaceri și tehnologie în toată Europa și în afara ei. 

Pentru femeile tinere, în special din medii defavorizate, două proiecte EU4Youth – Impactul Inovației Sociale – un parteneriat strategic și Valorificarea potențialului tinerilor antreprenori sociali din Moldova și Ucraina (EUnlocking) – oferă instruire și mentorat antreprenorial. În perioada 2018-2020, 118 femei tinere din Moldova au beneficiat de instruire și ateliere de lucru în cadrul proiectelor de granturi EU4Youth.

Consultanța în afaceri, desigur, este necesară, dar pentru a începe o afacere nouă este nevoie de bani. Nu am nici resurse proprii și nici experiență în afaceri – pot primi un grant? 

Desigur, multe femei care și-ar dori să înceapă o afacere nu au bani pentru a investi în facilități și echipamente necesare pentru a se pregăti, în special dacă au stat doar acasă îngrijind de copii, sau chiar în activitate salariată.

Sprijinul UE este disponibil prin programul ODIMM Femei în Afaceri, care oferă atât subvenții mici pentru a ajuta în lansarea unei afaceri noi, cât și investiții mai mari pentru a sprijini companiile în creștere. Până acum, programul a aprobat granturi în valoare de 73,41 milioane lei prin 481 contracte de finanțare cu femei antreprenoare.

În plus, programul PARE 1+1 finanțat de UE își propune să încurajeze investițiile de către muncitorii migranți din Moldova, care fie se întorc în Moldova pentru a crea o mică afacere sau care trimit remitențe rudelor lor. Dacă aveți un soț, un părinte sau o altă rudă apropiată care lucrează în străinătate și dorește să investească în afacerea Dvs., PARE 1+1 vă va oferi suplimentar exact aceeași sumă trimisă, până la un total de 200.000 lei.  Până în prezent, 367 milioane lei au fost alocate pentru peste 1.700 de proiecte ÎMM.

Pentru a afla mai multe despre oportunitățile de finanțare UE și altele în cadrul programului ODIMM, vizitați pagina de finanțare a Organizației

Cum pot aplica pentru un grant, există cerințe speciale? 

Proiectul programului ODIMM Femei în Afaceriva susține afacerile planificate, fondate și gestionate de femei (cetățene ale Republicii Moldova), cu prioritate pentru:

  • Produse inovatoare cu potențial de export;
  • Afaceri (neagricole) din mediul rural;
  • Industrii creative, agroturism și meșteșuguri;
  • Servicii TI și comunicare.

Afacerile financiare, bancare și de asigurări nu sunt eligibile, și nici întreprinderile ce activează în domeniul imobiliar, de comerț cu amănuntul și angro, sau a industriei jocurilor de noroc, producerii de alcool și tutun și companiilor militare.

Consultați detaliile despre modul de aplicare, inclusiv linkul spre formularul de aplicare. 

Am deja o afacere, dar am nevoie de ajutor pentru a o dezvolta: există sprijin UE disponibil pentru mine?

Dacă deja aveți o afacere și doriți să o extindeți, atunci finanțarea (și instruirea) este disponibilă prin programele din cadrul inițiativei EU4Business, care sprijină dezvoltarea sectorului privat în toată Republica Moldova. 

Mai concret, programul BERD Women in Business oferă împrumuturi, instruiri și servicii de consultanță, adaptate în mod specific pentru afacerile conduse de femei. Programul lucrează cu partenerul local Prime Capital pentru a oferi finanțare dedicată care ajută femeile antreprenoare, cu produse care abordează în mod specific nevoile ÎMM-urilor conduse de femei. Programul propune utilizarea instrumentului personalizat online –Business Lens – pentru a evalua afacerea Dvs. și determina suportul pe care îl puteți accesa.

Alte câteva programe din cadrul inițiativei EU4Business lucrează, de asemenea, cu băncile locale pentru a acorda împrumuturi ÎMM-urilor – de la micro-finanțare (împrumuturi de până la 9.000 EUR) până la împrumuturi majore de investiții de până la 3 milioane EUR. Puteți vedea lista tuturor opțiunilor financiare disponibile aici.

Dacă lucrați în agricultură – în special horticultură – există o facilitate de creditare specifică, Livada Moldovei înființată cu sprijinul Băncii Europene de Investiții, care oferă împrumuturi împreună cu consiliere în afaceri pentru dezvoltarea proiectelor de investiții. Aflați cum puteți aplica aici.

Există femei ca mine, care și-au inițiat propria afacere cu ajutorul UE?

În 2019, 118 femei antreprenoare din Moldova au primit împrumuturi în valoare totală de 22,4 milioane EUR în cadrul programelor de sprijin ale UE pentru ÎMM-uri, în timp ce 97 au primit granturi în valoare de aproape 800.000 EUR. Aproape 5.700 au beneficiat de servicii de consultanță. Cifra de afaceri în rândul companiilor sprijinite a crescut cu aproape 100 milioane EUR, iar în urma sprijinului au fost create 6.296 de locuri de muncă noi.

De exemplu:

Irina Timbur conducea un mic atelier pentru reparația îmbrăcămintei. Acum, ea gestionează o mini-fabrică de textile și coase haine pentru antreprenori din străinătate, după ce a profitat de spații și de mentorat oferite de incubatorul de afaceri din Nisporeni și a primit un grant de la Femei în Afaceri.

Alina Daraban produce conserve din pepene galben și verde, dar și dulceață, sucuri și salate. Ea nici măcar nu știa ce este un plan de afaceri, venituri sau cheltuieli, dar apoi a venit la incubatorul de afaceri Sângerei și a participat la instruiri, precum și a primit ajutor pentru a aplica la un grant de la Femei în Afaceri.

Olesea Lisâi înainte cosea rochii la domiciliu, dar a vrut să deschidă un mic atelier. Ea a fost ajutată de mama ei, care lucrează în străinătate, permițându-i să dubleze investițiile cu ajutorul grantului în cadrul programului PARE 1+1. Acum are propriul salon de rochii de mireasă și de seară.

Faceți clic aici pentru mai multe istorii de succes de la Femei în Afaceri, aici pentru a cunoaște femei care au beneficiat de PARE 1+1, și aici pentru a afla despre 5 femei din Moldova care au beneficiat de sprijin UE în diferite domenii.

Nu sunt sigură că vreau să inițiez o afacere, dar aș vrea să învăț noi abilități: există ceva pentru mine din partea UE?

Educația și abilitățile practice sunt o prioritate cheie a sprijinului UE în Republica Moldova, iar UE oferă finanțare considerabilă pentru Educație și Formare Profesională (VET). Cu toate acestea, nu există niciun program UE care să vă ofere sprijin direct. Mai degrabă, sprijinul UE se concentrează pe asistarea guvernului în dezvoltarea rețelei sale de Școli, Colegii și Centre de Excelență VET, inclusiv un program de milioane de euro pentru a ajuta la construirea bazelor unui sistem VET modern și eficient. 

UE oferă femeilor tinere sub vârsta de 30 de ani oportunități excelente prin intermediul programelor pentru tineret Erasmus+. Vă puteți alătura celor peste 3.000 de tineri moldoveni care au învățat deja noi abilități și au dezvoltat o experiență valoroasă prin participarea la proiecte de tineret și activități de voluntariat pentru munca în străinătate în cadrul Corpului European de Solidaritate. 

Și dacă sunteți în învățământul superior, Erasmus+ oferă schimburi de studenți și programe postuniversitare în Europa. Aflați mai multe despre toate oportunitățile și cum să aplicați.

  1. La cine mă pot adresa după ajutor?

Contactați Organizația pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) –pentru Femei în Afaceri faceți clic aici pentru detalii, și pentru PARE 1+1, faceți clic aici.

Accesați site-ul Mayors for Economic Growth și aflați dacă orașul Dvs. este printre semnatari și ce face pentru a sprijini locuri de muncă și afaceri în apropierea Dvs.

UE a sprijinit crearea incubatoarelor de afaceri în Ștefan Vodă, Leova, Rezina, Nisporeni, Cahul, Coșnița, Sângerei, Ceadâr Lunga, Cimișlia și Călărași, așa că căutați-le dacă locuiți în apropiere!

Dacă aveți deja propria afacere și doriți să o dezvoltați, consultați instruirea și oportunitățile de finanțare disponibile prin EU4Business in Moldova. Site-ul include detalii cuprinzătoare despre oportunitățile de împrumut și granturi și serviciile de dezvoltare a afacerii. De asemenea, include un centru de sprijin informațional privind COVID-19, care prezintă măsurile de sprijin ale UE pentru a ajuta întreprinderile mici din Moldova să reziste în fața crizei.

Referitor la educație și oportunități pentru tineret, contactați Oficiul național Erasmus+ în Moldova.

Articole similare