Publică un anunț
piatasud.md

Felicia Poștaru, originară din satul Vadul lui Isac candidează la funcția de deputat local în Belgia

Felicia Poștaru, originară din satul Vadul lui Isac candidează la funcția de deputat local în  Belgia

Felicia Poștaru (Antohi după tată), s-a născut și a crescut în satul Vadul lui Isac din sudul Republicii Moldova, pe malul Prutului. Felicia a povestit pentru UNIMEDIA că a învățat asiduu pentru a pleca din sat și a deschide în calea sa noi perspective.

„Locuiam lângă Vama Giurgiulești și a munci acolo era visul oricărei mame pentru copilul ei, pentru că se câștiga enorm din mită. Eu nu-mi doream asta. După clasa 9-a, am ajuns la București, la liceu”, povestește moldoveanca, iar ulterior a ales o facultate în Belgia, unde era și alesul inimii sale.

S-a căsătorit, a născut doi copii, a muncit pe brânci, a învățat non-stop, a divorțat, iar într-o dimineață, la ora 4:00, a trimis CV-ul său Ministrului Întreprinderilor și claselor Mijlocii din Belgia. 

„Mi-a răspuns: Vă mulțumesc pentru CV. De ce nu dormiți la ora asta? I-am răspuns: Asta este ora mea normală de trezire. Mi-a zis: Veți fi sunată la ora 9:00.

La ora 9:00 am fost sunată, chemată la interviu și angajată, și așa a început aventura mea „ministerială și parlamentară”.

Am fost angajată ca „responsabilă de relațiile cu Parlamentul”. Habar nu aveam de politică, deci a trebuit sa reîncep să mă trezesc, să recitesc cursul de drept constituțional și să învăț funcționarea Parlamentului și diferențele dintre partide”, povestește Felicia Poștaru.

Ministrul nu a fost reales în 2020, însă a rămas deputat în Parlamentul Federal, iar moldoveanca l-a urmat și a devenit colaborator parlamentar. Între timp, ea a terminat și stagiul la barou și a devenit avocat cu drepturi depline.

„Mi-am deschis propriul birou în Bruxelles pentru că, deja fiind avocat stagiar, aveam foarte multe solicitări de la românii noștri. În Bruxelles locuiesc peste mii de români, care preferă să fie ascultați și sfătuiți în limba lor.

Românii și moldovenii din Bruxelles sunt o comunitate foarte mare. În clasa fetiței mele de 10 ani sunt 5 români și în clasa băiețelului meu de 7 ani sunt 4. Românii tac și muncesc. Nu caută probleme și își caută de treabă.

Românii se descurcă peste tot, pot să facă totul din nimic, nu își numără orele de muncă și acceptă ușor nedreptatea pentru că nu vor să „deranjeze” sau să creeze probleme. Copiii acestor români sunt printre cei mai buni la școală, majoritatea familiilor pe care le cunosc au copii care excelează la învățătură și își depășesc social părinții cu ușurință.

Avem 45 000 de români în Bruxelles și niciun reprezentant politic al acestei comunități, la nici un nivel. Nici măcar la nivel de primărie locală.

Muncind în Parlament, am văzut că într-adevăr un politician poate schimba concret lucrurile, și că un politician poate fi într-adevăr vocea celor care votează pentru el.

Mi-am spus că, la fel cum se întâmplă și la cabinetul nostru de avocați, și în politică e mai ușor să-ți spui păsul în română. Și că eu, ca româncă și moldoveancă, aș înțelege mult mai bine problemele cu care ne confruntăm, pentru că și eu le-am trăit sau le trăiesc.

Problemele cu care se luptă ai noștri în Bruxelles sunt:

– Exploatarea prin muncă, neplata salariilor, nenumărate persoane păcălite;- Probleme administrative (termene foarte lungi pentru a obține un permis de ședere belgian);- Lipsa de informație corespunzătoare referitoare la drepturi și obligații;- Frustrare pentru că au diplome universitare, dar sunt obligați să muncească din greu în construcții sau în curățenie;- Femeile, în special, sunt des victime ale violenței conjugale și se află în situație de dependență economică, așa că tac și înghit. Fiind și eu o victimă în trecut, sunt foarte sensibilă la acest punct și le ajut tare mult și cum pot în privința acestui aspect. Acesta ar fi un punct important asupra căruia aș lucra în eventualitatea obținerii unui mandat politic;- Discriminare pe bază de origine: românii din păcate au reputație proastă, ca fiind rău platnici de impozite și taxe, ceea ce este adevărat.

Consecința acestei reputații este că li se refuză înscrierea la o casă de asigurări sociale și, deci, posibilitatea de a munci legal. 

– O altă problemă a românilor este imposibilitatea de a da examenele pentru permis cu traducător. Mulți comit infracțiuni (uneori minore, însă codul penal aici este strict în privința infracțiunilor rutiere). Din această cauză li se suspendează permisele și sunt obligați să dea examene, însă examenele se fac doar în limbile naționale și românii noștri nu au cum sa le dea. Acesta ar fi un alt aspect pentru care aș încerca să obțin o schimbare”, spune candidata din Republica Moldova.

Alegerile pentru Parlamentul din Bruxelles vor avea loc pe 9 iunie, iar Felicia ar avea nevoie de 3000 de voturi, din partea celor 45 de mii de români și moldoveni, care fac parte din diaspora din Belgia. Pot participa la vot doar cei care dețin și pașaportul belgian.

Articole similare