Publică un anunț
piatasud.md

La piața din Cahul: Dacă închid piața, mâine nu voi avea cu ce hrăni copiii

După ce ieri, conducerea Comisiei Raionale Extraordinare de Sănătate Publică Cahul a anunțat sistarea activității practic tuturor piețelor din mun. Cahul începând cu data de 9 iunie.

Astăzi, Piața Agro-alimentară din oraș activa în regim normal, dar comercianții sunt îngrijorați de deciziile adoptate ieri.

„La moment piața activează în regim special. Am văzut breafing-ul Comisiei Situații Excepționale Raionale dar la moment nu am primit nici o decizie în formă scrisă. După cum vedeți toți cumpărătorii intră pe teritoriul pieții intră în măști, mâinile se dezinfectează . Noi am stat 2 luni acasă, nu am activat deloc, multă lume a aruncat foarte multă producție iar acum la moment nici nu și-au revenit după aceste 2 luni de carantină și iar din nou nimerim în carantină” ne spune Ruslan Vition, directorul Pieței.

Totodată, domnul Vition a menționat că după recepționarea hotărârii vor consulta metode și căile de atac.

„La moment se primește că  împărțim, cineva lucrează iar cineva nu. Dacă intrăm în carantină trebuie să intrăm toți agenții economici, dar așa eu nu înțeleg diferența care se face. Este Linella, Fourchette și alte magazine mari care la moment activează fără nici o problemă, fix așa regim avem noi și la Piața Agricolă și la Piața Centrală” ne-a declarat Ruslan Vition.

Comercianții tot nu sunt încântați de această decizie, mai toți declară că vor avea mari probleme financiare

”Decizia e foarte incorectă. La noi în piață nimeni nu s-a molipsit și noi respectăm restricțiile și noi trebuie să lucrăm, dacă nu o să murim de corona o să murim de foame. Dn. Dodon trebuie să umble și el cu mască, să umble peste hotare să hotărască alte întrebări, dar mai degrabă să se preocupe de medicina din țară. Vedeți câtă marfă avem, e toată achitată și dacă de marți stăm acasă se va strica și tot e din buzunarul nostru. Ei nu gândesc că nu știu ce asta înseamnă, lor le vine tot așa dar noi prin muncă obținem” ne-a declarat una dintre comerciante.

Pe de altă parte, o altă vânzătoare a menționat: „Dacă astăzi închid piața, mâine nu voi avea cu ce hrăni copiii. Noi ne hrănim din ceea că lucrăm, am stat 2 luni acasă și am fost informați că vom primi ajutoare, jumătate din vânzătorii din piață nu au primit nimic, pe noi ne fugăresc ba du-te la Inspectoratul Fiscal ba la Oficiul Teritorial de Angajare. Nu am primit nici un ajutor, dar lăsați-ne să lucrăm și să putem să ne hrănim. Aș vrea ca bugetarii să stea acasă fără salarii și să poată să achite comunalele, să hrănească copiii”.

Decizia Comisiei Raionale Extraordinare de Sănătate Publică Cahul vine drept reacție la creșterea numărului de persoane infectate cu COVID-19 în raionul Cahul. Închiderea piețelor nu este unica măsură drastică întreprinsă de autorități.

În raionul Cahul accesului în cimitire este sistat din 6 iunie 2020 –până la 19 iunie 2020; sistarea transportului public interurban și a transportului  agenților economici de 8 iunie – 21 iunie  și sistarea activității S.A. Tricon, Draxlmaier și LTM pentru 14 zile ( 8 iunie – 21 iunie).

Bilanțul zilei de 5 iunie: 26 noi infectați, o persoană a decedat.

Articole similare