Publică un anunț
piatasud.md

Cel mai înalt monument din Galați, statuia lui Ioan Vodă cel Viteaz va fi reabilitată în parteneriat cu CR Cahul

Cel mai înalt monument din Galați, statuia lui Ioan Vodă cel Viteaz va fi reabilitată în parteneriat cu CR Cahul

După ce ani de zile a fost vandalizată, statuia lui Ion Vodă cel Viteaz ridicată pe Dealul Roşcanilor din Galați, în amintirea ultimei bătălii a voievodului ucis aici, va fi în sfârșit restaurată.

Consiliul Județean Galați a aprobat un parteneriatul Consiliul Raional Cahul din Republica Moldova și Asociația de Cooperare Transfrontalieră ”Euroregiunea Dunărea de Jos” în vederea implementării proiectului ”Istoria care ne unește”, transmite adevarul.ro

„Prin acest proiect, ne dorim extrem de mult să oferim statuii lui Ioan Vodă cel Viteaz, voievod al Moldovei în secolul al XVI-lea, strălucirea de altădată, prin consolidarea, reabilitarea și organizarea unor acțiuni comune de promovare cultural-turistică a celor două regiuni partenere”, a transmis Costel Fotea, președintele CJ Galați.

În memoria domnitorului, la aproximativ 70 de kilometri de Galați, între localitățile Roșcani și Băneasa, a fost inaugurat în 1976, un ansamblu monumental. 

Statuia a fost realizată de către sculptorul brăilean Gheorghe Turcu cu prilejul împlinirii a patru veacuri de la uciderea voievodului în bătălia de la Roșcani, fiind amplasat în anul 1976, pe platoul de lângă pădurea Breana de lângă Roşcani.

Turnarea în bronz s-a realizat la Combinatul Fondului Plastic din Bucureşti. Pe platforma în două terase, spre care urcă o scară monumentală, se află soclul de forma unei prisme pătrate, din beton placat cu travertin.

Ioan Vodă cel Viteaz este prezentat în picioare, cu mâna dreaptă pe mânerul sabiei pe care se pregăteşte s-o scoată din teacă. Are o scară cu 28 de trepte, un soclu de 6 metri înălțime, placat cu travertin, și o statuie a lui Ioan Vodă cel Viteaz de 4,5 metri.

Parade şi serbări comuniste, la statuia lui Ioan Vodă

Înainte de Revoluţie, la monument se organizau festivităţi cu elevi aduşi din tot judeţul Galaţi. În fiecare an, pe platoul statuii avea loc Sărbătoarea Bujorului, petrecere câmpenească la care se adunau toţi sătenii, dar şi mari şefii de partid. Toate aceste parade şi serbări comuniste implicau ample acţiuni muncitoreşti de întreţinere a monumentului.

După 1989, statuia lui Ioan Vodă cel Viteaz a prezentat interes doar pentru hoţii de piatră şi de fier, fiind vandalizată în mod sistematic. A fost furat travertinul cu care e placat soclul, toate părţile metalice de la părculeţul acum devastat, până şi placa din bronz aferentă monumentului. 

Cunoscut în epoca medievală pentru curajul şi dârzenia în luptă, Ioan Vodă cel Viteaz (1 ianuarie 1521 – 14 iunie 1574, Roșcani, Galați), voievod al Moldovei în secolul al XVI-lea, s-a remarcat prin abilităţile sale politice şi strategice.

Domnitorul a cucerit o serie de fortificaţii importante pentru ţara Moldovei, impresionând lumea medievală prin victoriile sale împotriva turcilor. El a luat o serie de măsuri în favoarea oamenilor de rând şi creşte avuţia ţării. 

Bun strateg pe câmpul de luptă şi apărător al meleagurilor ţării Moldovei, Ioan Vodă cel Viteaz, care impresiona în bătălii prin forţa sa fizică, este ucis şi rupt în bucăţi de turci.  

Articole similare