Publică un anunț
piatasud.md

Centrul Inotek a celebrat un an de activitate alături de beneficiari și parteneri | VIDEO

Inotek – EU Innovation Centre Cahul, lansat cu susținerea Uniunii Europene și Suediei, a sărbătorit pe data de 17 mai un an de activitate. Evenimentul a reunit parteneri, beneficiari și membri ai comunității locale pentru a celebra realizările și impactul semnificativ al centrului Inotek în promovarea inovației și digitalizării în regiunea de sud a Moldovei.

Peste 3000 de persoane din regiune, dintre care 51% fete și femei, au beneficiat de cele 55 de inițiative realizate sub umbrelaInotek în primul an de activitate. Evenimentul aniversar a adus în prim-plan istorii de succes ale beneficiarilor Inotek, discuții despre rezultatele atinse și a oferit partenerilor posibilitatea de a reconfirma angajamentul comun privind edificarea unui viitor prosper pentru regiunea de sud.

Nicolae Mocanu, Administrator al Fundației Inotek: „Un an de Inotek înseamnă peste 3000 de beneficiari ai centrului, 1000 de elevi informați despre tendințele IT, 1000 de beneficiari ai evenimentelor de comunitate, 400 de copii beneficiari ai cursurilor de robotică, peste 1000 de adulți implicați în cursuri de transformare digitală și IT, 15 parteneriate și un stagiu organizat în parteneriat cu Halley KM, numeroase evenimente de comunitate pe care le desfășurăm în fiecare lună pentru a contribui la realizarea viziunii centrului și a încuraja cât mai mulți tineri și antreprenori să contribuie la dezvoltarea regională.”

Lansat pe 17 mai 2023, cu sprijinul Uniunii Europene și Suediei în cadrul proiectului „EU4Moldova: Startup City Cahul”, implementat de Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC, Inotek este un spațiu modern și prietenos, care oferă acces la tehnologii avansate, instrumente digitale, programe de instruire și inițiative de susținere a antreprenoriatului. 

Evghenia Snitco, Coordonatoare de programe, Ambasada Suediei în Republica Moldova: „Inotek celebrează un an de activitate, dar înțelegem toți că drumul spre acest centru a început cu patru ani în urmă, odată cu lansarea proiectului „EU4Moldova: Startup City Cahul”. Nu a fost ușor, însă am reușit să depășim toate aceste greutăți și să creăm împreună o Fundație care administrează acest centru în etapa 1. Peste un an, vom avea deja un spațiu cu mult mai mare, cu 4 niveluri, cu spații de coworking, cameră pentru copii și mame care își doresc să facă o carieră în timpul maternității. Cred că vom sărbători rezultate și mai mari în anul viitor”.

Ana Chirița, Directoare Proiecte Strategice, Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC: „Cu o comunitate impresionantă de beneficiari implicați în programele pentru copii, studenți, adulți și IMM-uri, Inotek a devenit un centru vital pentru regiune, oferind susținere și resurse adaptate nevoilor specifice ale tinerilor, antreprenorilor și profesioniștilor din sudul țării. Inotek înseamnă, de fapt, un început pentru o etapă mai amplă, pentru un centru care va veni să susțină alte cinci-șase mii de persoane în următorii ani”. 

Inotek a fost înființat în parteneriat cu Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Cahul, iar pe parcursul primului an de activitate a reușit să inițieze și să consolideze colaborări importante cu autoritățile administrației publice locale, sectorul privat și partenerii de dezvoltare. 

Sergiu Cornea, Rector al Universității de Stat „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Cahul: „Inotek s-a remarcat prin multitudinea și diversitatea de activități organizate pentru tinerii din raionul Cahul, la care au participat și studenții universității noastre. Sperăm că având toate condițiile materiale, Inotek se va ridica la o nouă etapă de dezvoltare, contribuind la dezvoltarea regiunii de sud a Republicii Moldova”. 

Nicolae Dandiș,primarul municipiului Cahul: „Cu ocazia aniversării Inotek, vreau să le mulțumesc pentru numeroasele evenimente și activități organizate împreună, cred că sunt rezultate frumoase, atinse prin eforturi comune. Le doresc succes în continuare și sunt convins că obiectivele propuse vor putea fi atinse atunci când va exista o sinergie a eforturilor și a potențialului din regiune”. 

Prin eforturi și intervenții strategice în domenii cheie, Inotek susține dezvoltarea antreprenoriatului în regiunea de sud și este un promotor activ al transformării digitale în domeniul public și cel privat. Evenimentele organizate în cadrul centrului au devenit o tradiție și o platformă importantă de transfer de cunoștințe și experiență în domenii actuale, oferind comunității locale acces la practici inovatoare și soluții digitale, dar și posibilitatea de a stabili conexiuni cu experți și profesioniști din diverse domenii. 

Aurica Apareci, elevă, Colegiul „Iulia Hașdeu” din Cahul: „Pe parcursul unui an, Inotek a devenit un spațiu unde eu și colegii mei, venim frecvent să ne informăm, să interacționăm cu diferiți antreprenori, experți în diverse domenii, iar această posibilitate e o sursă importantă de motivație și inspirație pentru tânăra generație”. 

Inotek prioritizează dezvoltarea capitalului uman din regiune, facilitând accesul la educație de calitate în domeniul STEM și oferind programe de instruire ajustate tendințelor și cerințelor pieței muncii. Peste 1400 de copii, tineri și adulți din regiune au profitat de programele educaționale Inotek și și-au dezvoltat abilitățile digitale sau au obținut competențe specifice pentru noi direcții de carieră. 

Natalia Arman, locuitoare a mun. Cahul, beneficiară a cursurilor pentru copii: „Ca părinte, care a adus copilul de 5 ani la centrul Inotek, sunt foarte mulțumită atât de reacția copilului, cât și de deschiderea mentorilor antrenați în activitățile educaționale. După prima lecție, am întrebat-o dacă vrea să mai meargă. La care mi-a răspuns: „O să vin aici toată viața!”

În perioada următoare, Inotek va continua și va extinde intervențiile sale în domeniile cheie și va consolida rolul său de conectare a mediului de afaceri, a autorităților publice, a instituțiilor educaționale, societății civile și comunității pentru realizarea unor obiective importante de dezvoltare regională și inovare.  

Dacă doriți să fiți la curent cu cele mai recente inițiative și progrese în domeniul tehnologiei și inovației în regiunea de sud, vă invităm să urmăriți activitatea Centrului Inotek prin intermediul paginii de Facebook și pe pagina web oficială https://startupcitycahul.md

Articole similare