Publică un anunț
piatasud.md

Începe perioada desfășurării campaniei de recoltare a cerealelor. DSE vine cu recomandări pentru cetățeni

Începe perioada desfășurării campaniei de recoltare a cerealelor. DSE vine cu recomandări pentru cetățeni

În perioada Campaniei de recoltare a cerealelor, DSE vine cu toate măsurile necesare în adresa producătorilor agricoli pentru evitarea situațiilor de risc și desfășurarea recoltării în mod eficient și sigur.

Astfel, măsurile preventive ale DSE în perioada desfășurării campaniei de recoltare a cerealelor sunt:

  • Începerea procesului de recoltare cu divizarea masivelor în sectoare cu aria de maxim 30 ha cu delimitarea acestora prin fâșii cosite cu lățimea de minim 6 metri și fâșii arate cu lățimea de minim 4 metri, eliberate de paie și resturi vegetale.
  • Asigurarea masivelor cu fâșii arate cu lățimea de minim 4 metri de-a lungul drumurilor, căilor ferate adiacente și fâșiilor forestiere.
  • Tehnica agricolă, precum și tehnica cu motoare cu ardere internă antrenată în campania de recoltare se va dota cu instalații parascântei, stingătoare de incendiu și plapume din prelată.
  • La depozitarea cerealelor se va asigura distanța de la vârful mormanului până la elementele combustibile ale acoperișului, corpurile de iluminat și cablurile electrice de minim 0,5 metri.
  • Uscătoriile mobile se vor amplasa la o distanță de minim 10 metri de la clădirea depozitului de cereale.
  • Stogurile și stivurile de nutreț fibros se vor amplasa la distanțe de minim 15 metri de la liniile de energie electrică, 20 metri de la drumuri și 50 m de la clădiri și instalații.
  • Interzicerea categorică a fumatului și a utilizării focului deschis în lanuri, arii, miriști, pe combine și autovehicule care transportă cereale și paie sau la mai puțin de 100 de metri de punctele de recoltare și depozitare a cerealelor.
  • Interzicerea arderii paielor sau altor resturi de vegetație pe lanuri sau utilizarea focului deschis pentru distrugerea dăunătorilor pe miriști.

Conform prevederilor art. 115 al Codului Contravențional al Republicii Moldova nr. 218/2008, arderea în câmp deschis a resturilor vegetale de orice proveniență se sancționează cu amendă.

Reamintim, cetățenii sunt îndemnați să fie prudenți și în cazul situațiilor de urgență să apeleze la 112.

Articole similare