Povestea meșteriței handmade, Mihaela Milea: „Nu am un atelier, dar locul unde am ață și croșetă devine atelierul meu”
De mică și-a descoperit pasiunea pentru lucrul manual. Vorbim despre Mihaela Milea, o meșteriță handmade, originară din Cahul. Tânăra este studentă la Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea de Stat din Moldova și este cunoscută pentru creațiile pe care le realizează cu multă dragoste, atenție și migală.
Croșetează bentițe, jucării, dar și articole vestimentare care sunt foarte apreciate de clientele sale. Fire creativă și inovatoare și pasionată de ceea ce face, pentru Mihaela fiecare lucrare e unică, iar firele de ață se transformă în creații deosebite, transmite ea.md
„Întotdeauna mi-a plăcut să fac lucrări manuale. În anii de gimnaziu brodam, croșetam, împleteam, uneori mai făceam și lucrările colegelor. Cred că am moștenit acest hobby de la mama, ea mereu este în căutarea noilor pasiuni, de la brodat până la confecționarea coșulețelor din ziar.
Croșetatul l-am redescoperit mai recent și cred că este o tehnică universală din care poți crea fel de fel de frumuseți. Nu am un atelier, dar locul unde am ață și croșetă devine automat atelierul meu. Am început cu jucării, am continuat cu bentițe pentru păr, iar acum, după o pauză de aproape un an, am început să fac topuri pentru femei, în viitor vreau să creez și sacoșe eco”, povestește tânăra.
Prima lucrare croșetată a fost o pereche de ciorapi, pe când era elevă în clasa a VIII-a. A învățat foarte multe de pe internet, din videourile de pe Youtube, din diverse scheme și articole. Până atunci nu se axa foarte mult pe calitatea și compoziția firelor, însă acum încearcă să folosească doar fire naturale de bumbac.
Creaţiile Mihaelei ies în evidenţă prin originalitate și execuție impecabilă, având un stil cu totul aparte:
„Văd multe idei pe internet, pe care încerc să le repet și să le ofer și câte ceva de la mine. Inspirația îmi apare și atunci când intru în buticul cu fire, văd o culoare și îmi apare în gând și modelul cu care s-ar combina perfect”, relatează ea.
De-a lungul anilor a învățat că un lucru calitativ necesită foarte mult timp și răbdare:
„Timpul depinde de multe criterii, de mărimea și complexitatea lucrării, de firele pe care le folosesc, de inspirație, de starea mea generală. Prețul se stabilește și el cam după aceleași criterii”, a menționat meșterița.
Tânăra speră că lucru manual va fi mult mai apreciat în Republica Moldova, pentru că sunt foarte mulți oameni talentați, care reușesc să facă cu mâinile lor creații minunate. Ea ne-a spus că croșetatul înseamnă artă, în care trebuie să investești multă dăruire și emoții. La moment ea își promovează lucrările pe rețelele de socializare.
„Cred că cea mai mare provocare e atunci când apare dorința să cedezi. Eu am cedat, am fost preocupată de alte lucruri, la moment, mai importante. Pentru mine este important să nu fac din această pasiune un loc de muncă. Anume plăcerea mă face să continui această afacere mică, ca în final să descopăr ceea ce este al meu”, afirmă Mihaela.
Găsește creațiile Mihaelei Milea pe MiCrochetLover
Foto: arhivă personală
Autoare: Eliza Mihalache, stagiară