Publică un anunț
piatasud.md

Ziua Internațională a Tineretului a fost marcată la Cahul

La Cahul a fost organizată cea de-a doua ediție a Zilei Internaționale a Tineretului, organizată ca parte a programului „Capitala Tineretului”.

 Evenimentul care a avut loc pe 12 august a fost susținut de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării având drept scop promovarea drepturilor şi oportunităţilor tinerilor în alte localități decât orașul Chișinău. 

ZIT 2018 din oraşul Cahul, Capitala Tineretului din acest an, a adunat aproape 2,000 de persoane – tineri, familii cu copii, vârstnici, persoane cu dizabilități, din mai multe raioane ale țării. Acestea au avut parte de un program cultural și educațional divers, cu multiple activități interactive, tombole cu premii, jocuri, muzică și dansuri.

„Vreau sa felicit toți tinerii din Republica Moldova, le urez să aibă entuziasm, dorință de implicare și bineînțeles să aibă susținere din parte autorităților locale, autorităților naționale. Prin susținerea inițiativelor lor, prin acest spirit vom putea realiza proiecte care pot aduce beneficii nu doar tinerilor, dar și întregii populației. Pentru municipiul Cahul tinerii înseamnă acea forță capabilă să mobilizeze resurse, și să mobilizeze întreaga populație. Sunt idei care prind viață datorită tinerilor, pot da impact social-economic astfel să argumentăm că lucrurile care sunt decise azi au repercusiuni sau consecințe pentru viitor.” ne-a declarat Nicolae Dandiș, primarul municipiului Cahul 

„Tinerii reprezintă o treime din populația Republicii Moldova. Ei sunt forţa motrice a acestei ţări. Tinerii noștri ridică drapelul naţional în multe țări din lume, participând la competiții sportive și revenind acasă cu medalii. Suntem mândri de tinerii acestei țări și suntem siguri că vom reuși să construim un viitor prosper pentru și împreună cu ei, acasă”, a menționat Radu Rebeja, Secretar de Stat al MECC.

Tematica Zilei Internaționale a Tineretului 2018 este dedicată Spațiilor Sigure pentru Tineri. În context, Rita Columbia, Reprezentanta UNFPA, Fondul Națiunilor pentru Populație, partenerul strategic al evenimentului, a felicitat toți tinerii cu prilejul acestei sărbători și a făcut un apel de a investi în educația și sănătatea tinerilor, deoarece numai aşa vom putea valorifica potenţialul lor deplin pentru dezvoltarea durabilă a ţării.

„Pentru a susţine dezvoltarea tinerilor din Republica Moldova, inclusiv a celor cu oportunități reduse, UNFPA sprijină crearea centrelor de tineret în întreaga țară. Până în anul 2022 ne propunem să avem centre de tineret puternice, care să ofere tinerilor resurse utile și servicii de calitate pentru dezvoltarea lor, într-un mediu sigur și prietenos”, a spus ea.

ZIT 2018 din oraşul Cahul a avut mai mute zone pentru vizitatori, inclusiv zona de camping, activități sportive și o prezentare specială din partea asociației de scouți. La Festival a mai fost amenajată o expoziție în aer liber, un târg al ONG-urilor și meșterilor populari, iar pentru cei care iubesc culorile, tinerii din organizatia Consiliul Raional al Tinerilor Cahul au organizat Festivalul Culorilor, care a înviorat şi mai mult atmosfera.  La Festival au evoluat formaţiile: National Youth Orchestra, Catharis, Alex Calancea Band, Lupii şi alţii.

Tinerii participanți la eveniment s-au arătat încântați de programul vast propus de către organizatori, program care a oferit posibilitatea tuturor tinerilor, familii tinere cu copii, să poată participa direct la eveniment, iar fiecare să se simtă apreciat. 

„În primul rând este foarte plăcut faptul ca or. Cahul este pentru a doua oară Capitala Națională a Tineretului. Toate evenimentele care s-au petrecut pe parcursul anului, au avut un caracter mai calitativ, la un nivel un pic mai înalt, și asta e plăcut. Este un eveniment extrem de vast, este un gen de eveniment care foarte rar se întâmpla la noi. Chiar daca la începutul serii nu erau chiar mulți oameni, acum lucrurile se înfierbântă și sperăm să fie și mai fierbinte” ne-a declarat Vlad, unul dintre participanții la eveniment.

Ziua Internațională a Tineretului 2018 a durat până noaptea târziu. 

Evenimentul a fost organizat în colaborare cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova, Primăria Municipiului Cahul, POT Music, A.O Perspectiva şi în parteneriat strategic cu UNFPA Moldova.

Author: ziuadeazi.md