Publică un anunț
piatasud.md

Procedura de înmatriculare a vehiculelor a fost simplificată

Procedura de înmatriculare a vehiculelor a fost simplificată

Agenția Servicii Publice (ASP) anunță că procedura de înmatriculare a vehiculelor a fost simplificată, după ce în luna martie 2024, Executivul a aprobat o hotărâre de Guvern în privința acesteia. Conform acestor modificări, destinate să reducă numărul vizitelor la ghișeu, anumite documente nu vor mai fi obligatorii, iar accesul la documentele disponibile pe platforma MConnect va fi extins.

Astfel, prin simplificarea procesului de înmatriculare a vehiculelor, s-a eliminat necesitatea prezentării multiplelor formulare atunci când datele respective sunt disponibile în resursele informaționale și pot fi furnizate prin intermediul platformei de interoperabilitate, și anume:

  • se elimină necesitatea prezentării în format fizic a documentelor ce confirmă asigurarea obligatorie RCA (răspundere civilă pentru pagube produse de autovehicule),  dovada inspecției tehnice periodice valabile și dovada achitării taxei de utilizare a drumurilor. 

Totodată, a fost stabilit termenul de 30 de zile în care este valabil raportul de identificare a vehiculului (anterior termenul a fost doar de 5 zile lucrătoare).

De asemenea, prin hotărârea aprobată a fost exclusă obligativitatea prezentării vehiculului la ASP pentru prestarea serviciilor  de:

  • transcrierea transmiterii dreptului de proprietate;
  • eliberarea duplicatului certificatului de înmatriculare;
  • radierea din evidență a vehiculului.

Prin urmare, procedura de identificare a vehiculului prin verificarea numerelor șasiului, caroseriei și motorului se va desfășura doar la înmatricularea primară  de stat și la eliberarea unui nou certificat de înmatriculare ca urmare a reutilării vehiculului

Articole similare