Bugetarea participativă la Leova: Tinerii vor beneficia de un teren de fitness în aer liber
În orașul Leova, pentru implementarea unor proiecte comunitare, după modelul Bugetării Participative, în acest an au fost alocați 200 mii lei.
În total, de către primărie au fost recepționate 6 cereri de finanțare, dintre care doar 2 au ajuns a fi susținute financiar din buget.
Unul dintre proiectele câștigătoare presupune amenajarea unui teren de fitness în aer liber pe teritoriul stadionului orășenesc. De acest teren vor beneficia, zilnic, cel puțin 300 de tineri din Leova.
„Ideea a apărut la tinerii care se ocupă cu sportul și spuneau că nu își permit să achite suma lunară necesară pentru a frecventa o sală de fitness și a venit idea să creăm un teren de fitness în aer liber. Am identificat locul, partenerii și am aplicat cu acest proiect și iată că am avut norocul să câștigăm. Tinerii trebuie să fie auziți pentru că ei vin cu idei poate uneori prea wau dar au un scop în viitor. Vor fi procurate 6 utilaje de fitness în aer liber în sumă de 50000 de lei. Contribuția noastră va fi instalarea, materialele de construcție necesare și ulterior vom amenaja acest teren ca să fie accesibil și comod” ne-a declarat Ion Calalb, manager Centrul de Tineret Leova, liderul grupului de inițiativă.
Alexandru Bujorean, primarul orașului Leova declară că programul de bugetare participativă este o posibilitate de a soluționa problemele locale prin conlucrare cu cetățenii. Atunci când bugetul local este destul de limitat așa cum este cel al orașului Leova. Sunt numeroase probleme care necesită implicarea administrației publice locale, iar suportul din partea cetățenilor este esențial pentru a le soluționa mai rapid.
„Ceea ce este nou pentru localitatea noastră este că această procedură a fost la un nivel concurențial și competitiv. Avem formulare de aplicare, o comisie care examinează aceste formulare și desemnează câștigătorul. Fiind primul an de aplicare a acestei noi strategii de soluționare a problemelor locale am avut câteva cereri de aplicare din care 2 au fost acceptate către finanțare. Una vizează reparația rețelelor de apeduct și canalizare în subsolul unui bloc locativ și cel de al doilea proiect ce constă în construcția unui teren de fitness pe teritoriul actualului stadion orășenesc” ne-a spus Alexandru Bujorean.
Echipamentele urmează să fie instalate pe teritoriul stadionului din localitate, zonă care este amenajată, iluminată și va permite accesul liber la acestea pentru toți doritorii.
„Doritori sunt foarte mulți mai ales seara se string și la mini-fotbal și se vor ocupa și pe acest teren de fitness. Acesta totul este pentru tineret. Seara se aprind proiectoarele ca să fie totul vizibil” ne-a declarat Vasile Susan, directorul stadionului orășenesc Leova
Proiectul „Informează, abilitează și acționează! Societatea civilă pentru o mai bună guvernanță bugetară în Moldova” este cofinanțat de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer. Proiectul este implementat de Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”, în calitate de partener principal, în consorțiu cu Konrad Adenauer Stiftung e.V. (KAS, Germania), Centrul pentru Studii Est-Europene (CSEE, Lituania) și Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE).