Publică un anunț
piatasud.md

Ambasadorul Uniunii Europene despre aderarea Moldovei la UE: Totul este în mâinile cetățenilor

Ambasadorul Uniunii Europene despre aderarea Moldovei la UE: Totul este în mâinile cetățenilor

Jānis Mažeiks, Ambasadorul Uniunii Europene, a vorbit în exclusivitate pentru www.ziuadeazi.md despre așteptările de la rezultatul Referendumului constituțional de aderare a Moldovei la Uniunea Europeană. 

„Este foarte important căci aceasta este exprimarea liberă a voinței a cetățenilor Republicii Moldova. Sperăm că cetățenii Republicii Moldova vor sprijini cu fermitate continuarea integrării europene, dar, desigur, dacă votul cetățenilor este altul, atunci vom lucra cu acele rezultate și vom lucra atât cu Guvernul, cât și cu oamenii în măsura posibilităților” a declarat Jānis Mažeiks.

Ambasadorul UE a menționat că își dorește ca de proiectele finanțate de Uniunea Europeană  să beneficieze toate regiunile țării și toate municipalitățile, diferite mass-media independente, întreprinderi sociale etc. 

„Aici, în Cahul, angajamentul UE și beneficiile pe care le aduce, cred că sunt mai vizibile decât în alte localități din Republica Moldova, și acesta este doar începutul” ne-a declarat Jānis Mažeiks.

Întrebat ce ar fi dacă dacă cetățenii, majoritatea cetățenilor, nu vor susține referendumul de aderare la UE, Excelența Sa a menționat:  „Ar fi, desigur, o dezamăgire, deoarece a existat o asemenea inspirație de la Moldova și pentru liderii europeni care au vizitat Republica Moldova, care au văzut schimbările extraordinare pe care le trece țara, așa că desigur că aceasta ar fi o dezamăgire”.

„Am văzut că există un sprijin destul de puternic pentru UE în diferitele sondaje și sper că acest lucru va fi vizibil și în prezența puternică la vot, participarea la referendum. Totul este în mâinile cetățenilor Republicii Moldova. Am văzut țări în care au avut loc negocierile de aderare, dar apoi au încetinit ori s-au oprit complet. Sper că va exista posibilitatea de a menține acest ritm ridicat de implicare, dar asta este decizia cetățenilor Moldovei” a punctat Jānis Mažeiks

Precizăm că Referendumul privind aderarea R.Moldova la Uniunea Europeană este constituțional și poate avea loc pe 20 octombrie 2024. O hotărâre în acest sens a fost pronunțată, în luna aprilie, de Curtea Constituțională. Plebiscitul ar urma să aibă loc în aceeași zi cu alegerile prezidențiale.

Potrivit proiectului, în preambulul Constituției ar urma să fie introduse două sintagme: „reconfirmând identitatea europeană a poporului Republicii Moldova și ireversibilitatea parcursului european al Republicii Moldova” și „declarând integrarea în Uniunea Europeană drept obiectiv strategic al Republicii Moldova”. De asemenea, Constituția ar putea fi completată cu un titlu nou – „Integrarea în Uniunea Europeană”.

Ideea organizării unui referendum privind aderarea la UE a fost înaintată de președinta Maia Sandu, în decembrie 2023. 

Articole similare