Publică un anunț
piatasud.md

Departamentul Cadastru din cadrul ASP inițiază lucrări cadastrale în localitățile din trei raioane din sudul țării, cu susținerea Proiectului de Înregistrare și Evaluare Funciară

Departamentul Cadastru din cadrul ASP inițiază lucrări cadastrale în localitățile din trei raioane din sudul țării, cu susținerea Proiectului de Înregistrare și Evaluare Funciară

Datele cadastrale privind bunurile funciare din 42 de unități teritorial-administrative din Cahul, Cantemir, Leova  vor fi actualizate iar proprietățile publice – delimitate. 

Inițierea lucrărilor cadastrale a fost anunțată săptămâna aceasta, în cadrul unor ședințe în teritoriu cu participarea reprezentanților departamentului Cadastru, a Unității de Implementare a Proiectului, companiilor contractate pentru realizarea lucrărilor și reprezentanții primăriilor celor 42 de unități teritorial-administrative.

Companiile care vor realiza lucrările cadastrale în cele 3 raioane sunt SC „Comerzan-Latifundiar” SRL, SC „Dincredmar-Cernea” SRL, SC „ProGadGrup” SRL, contractate de către Agenția Servicii Publice (ASP), prin intermediul Proiectului de Înregistrare și Evaluare Funciară (PIEF).

Companiile urmează să realizeze lucrări de corectare a erorilor comise în procesul atribuirii în proprietate a terenurilor, inclusiv și de completare cu date grafice acolo unde acestea lipsesc, de înregistrare primară a terenurilor proprietate privată care până acum nu sunt incluse în Cadastru și de delimitare a proprietăților publice.

În rezultat, deținătorii de terenuri din aceste localități care nu au înregistrate drepturile de proprietate în Registrul bunurilor imobile vor beneficia gratuit de titluri de proprietate,  iar autoritățile publice locale vor putea să-și gestioneze mai eficient terenurile din dotare.

Prin lucrări cadastrale în cadrul proiectului implementat de ASP, trec alte 23 de raioane – Ocnița, Edineț, Briceni, Soroca, Florești, Dondușeni, Drochia, Fălești, Sângerei, Strășeni, Glodeni, Călărași, Râșcani, Cimișlia, Basarabeasca Orhei, Ialoveni, Căușeni,  Hîncești, Șoldănești, Ștefan-Vodă, municipiile Chișinău și Bălți.

Măsurările cadastrale au loc în cadrul proiectului de înregistrare și evaluare funciară, finanțat de Asociaţia Internaţională pentru Dezvoltare și implementat de Agenția Servicii Publice. Lucrările cadastrale masive, dar și înregistrarea drepturilor în registrul bunurilor imobile se fac din contul proiectului, iar cetățenii sau autoritățile publice locale nu vor suporta niciun cost. Proiectul vine în susținerea Programului de stat de creare a cadastrului bunurilor imobile, lansat încă în anul 1998. Astfel, Guvernul R. Moldova s-a angajat atunci ca până în anul 2023 să finalizeze măsurările cadastrale şi înregistrarea primară masivă a terenurilor şi a altor bunuri imobile din 490 de localități din mediul rural, unde nu au fost făcute lucrări până atunci.

Articole similare