Publică un anunț
piatasud.md

La Cahul, din septembrie, serviciile de urgență vor activa după modelul din România

La Cahul, din septembrie, serviciile de urgență vor activa după modelul din România

În viitorul apropiat, la Cahul va fi lansat un proiect-pilot care va presupune intervenţia integrată în situaţiile de urgenţă.

Anunțul a fost făcut de secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Interne din România, Raed Arafat, care se află într-o vizită oficială la Chişinău, transmite TVR Moldova.

Raed Arafat a declarat că, în caz de necesitate, salvatorii din România ar putea interveni în situaţiile de urgenţă din Republica Moldova nu numai pe cale aeriană, ci şi pe cea terestră. Mai mult, elicopterele SMURD de la Iaşi şi Galaţi vor continua să salveze vieţi în Republica Moldova, iar unităţile de primiri urgente de la Chişinău şi Bălţi vor fi modernizate, cu sprijinul României.

Într-un interviu acordat Europei Libere, Raed Arafat a declarat: „Iar un alt lucru, extrem de important, este ceea ce urmează la Cahul, unde discuția era să creăm un centru-pilot care să integreze toate serviciile de urgență, așa cum se face în acest moment și în România. La Cahul există deja un dispecerat comun între Situațiile de urgență, Protecția civilă și ambulanță. Acum ne dorim o colaborarea mult mai apropiată între partea medicală, spitalul, și partea de pompieri și SMURD. Acolo sperăm că vom vedea începutul acestui proiect chiar în luna septembrie.”

În cadrul conferinței de presă susținute la Chișinau, ministrul Afacerilor Interne de la Chişinău, Andrei Năstase, a anunţat că va propune ca Serviciul Unic de Urgenţă 112 să treacă în subordinea MAI-ului, astfel încât salvatorii să acţioneze cu mai multă operativitate. 

În Republica Moldova, Serviciul Mobil de Reanimare şi Descarcerare a fost lansat în 2014. De atunci, aproximativ 20 de mii de oameni au beneficiat de asistenţă calificată.

Un alt proiect transfrontalier, SMURD 2, în valoare de 10 milioane de euro, va fi implementat până în 2022. Acesta prevede cumpărarea unor autospeciale sanitare şi de descarcerare, instruirea personalului şi construirea unor platforme de aterizare în Republica Moldova pentru elicopterele medicale venite din România.

Articole similare