Publică un anunț
piatasud.md

Cetățenia Republicii Moldova va fi mai greu de obținut: modificări legislative în curs

Cetățenia Republicii Moldova va fi mai greu de obținut: modificări legislative în curs

Procedura de obținere a cetățeniei Republicii Moldova va fi înăsprită, potrivit declarațiilor directorului Agenției Servicii Publice (ASP), Mircea Eșanu. Proiectul de lege modificat urmează a fi înaintat Guvernului până la sfârșitul lunii mai.

Șeful ASP nu exclude faptul că în lege va fi introdusă obligativitatea cunoașterii limbii române pentru cei care doresc să obțină cetățenia Republicii Moldova, transmite tvrmoldova.md

Directorul ASP a menționat că și în România se lucrează la înăsprirea procedurilor de obținere a cetățeniei, iar autoritățile de la Chișinău colaborează strâns cu cele române

 „În România este un exercițiu de modificare a legii, înăspresc extrem de serios, conform rigorilor europene. Și noi lucrăm la noua lege, sunt sigur că până la sfârșitul lunii mai vom înainta Guvernului o nouă lege a cetățeniei, care va fi mai aspră, mai dură. Inclusiv datorită schimbului nostru mult mai frecvent de informații cu Autoritatea Națională a Cetățeniei, am reușit să descoperim schemele care s-au întâmplat la noi”, a declarat Mircea Eșanu în cadrul unei emisiuini la TV8.

Responsabilul nu a exclus că va fi introdusă obligativitatea cunoașterii limbii române, precizând că este opțiunea legislatorului. „Pentru asta optează partea română. Îmi dau seama că cei care au trăit o viață și s-au născut în Federația Rusă va deveni o chestiune complicată pentru ei. Dar în circumstanțele actuale regionale, nu cred că este o decizie neapărat proastă să înăsprim legea”, a precizat directorul ASP.

Mircea Eșanu a subliniat că numărul refuzurilor de acordare a cetățeniei este în creștere. Dacă în 2022 au fost respinse cererile a 65 de persoane, în primele luni ale acestui an avem deja 67 de refuzuri. „Jumătate sunt cu dosare incomplete. Pe cele care sunt falsuri în acte noi deja pe o cărărușă bătătorită, le facem pachet și le expediem colegilor de la CNA”, a notat directorul ASP.

El a dat asigurări că toate cererile sunt examinate minuțios, inclusiv cele depuse în trecut, pentru a identifica orice schemă frauduloasă și a putea revoca cetățenia în consecință. „Procedura de obținere a cetățeniei e destul de complexă, să demonstrezi cu acte doveditoare proveniențele moldovenești, dar pentru că acum au înțeles foarte bine de unde vin atribuțiile unei persoane de la ASP care recepționează dosarul sau care emite un certificat extras din acte de stare civilă, eu sper să avem dosare trimise în judecată”, a mai spus Mircea Eșanu.

Articole similare